У Народном музеју Ваљеву је данас, поводом Дана државности Републике Србије, отворена поставка посвећена  Другом светском рату. Аутори изложбе су Јелена Николић Лекић, директорка Музеја, др Коста Николић, научни саветник, др Немања Девић, научни сарадник и др Владимир Кривошејев, историчар у ваљевском Музеју. Поставку прати и публикација „Ваљево под окупацијом у Другом светском рату“.

Директорка Народног музеја Ваљево Јелена Николић Лекић је рекла да је у години јубилеја, 8 деценија од почетка Другог светског рата отворен део сталне поставке, посвећен периоду када је Ваљево било под окупацијом од 14. априла 1941. до 18. септембра 1944. године.

„На овој изложби, ми оживљавамо време отпора, поноса, страдања и деоба. Овај део поставке је резултат истраживања и наше сарадње са еминентним научницима, који су своје професионално интересовање посветили овој теми.“

„Велики је изазов био успешно представити историју и живот нашег краја у једном таквом тешком времену, јер су борба против Немаца, а потом и грађански рат и поделе које су уследиле, оставили последице на односе унутар нашег народа, које и данас осећамо.

Зато је важно да у години када обележавамо 80 година од почетка Другог светског рата, објективно и идеолошки неутрално осветлимо један историјски период, када је народ ваљевског краја, по ко зна који пут, показао свој слободарски и борбени дух“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Један од аутора изложбе, наш суграђанин др Владимир Кривошејев је истакао да је већина поставки у Србији избегавала да прикаже период Другог светско рата.

„Иако смо у много чему били пионири у музеологији у Србији, нисмо се усудили да направимо први тај искорак. Али нисмо дочекали да неко пре нас то уради. Поставке у Шапцу и Крушевцу су биле спојене нарације оба светска рата. Нама није ништа друго остало, него да повучемо и будемо опет први“, рекао је Кривошејев.

Поставку је отворио др Коста Николић, научни саветник и један од аутора изложбе:

„Ваљево је било један од значајнијих центара Србије у Другом светском рату. Преко Ваљева и његове околине су се преломиле судбине сва три најважнија покрета- два антифашистичка- партизана и четника и  српског добровољачког корпуса.  Иза те комплексне приче, као да је постојао неки страх који је био карактеристичан и за друге градове у Србији. А то је како приказати и представити тако комплексну прошлост, односно да ли ћемо се некоме замерити. Ми историчари смо имали други приступ, да направимо изложбу у складу са чињеницама, не у складу са очекивањима оних који су директно или индиректно учествовали у бурним догађајима.“

Поводом Дана државности, улазак у Музеј је бесплатан ова два дана, а потом ће за Ваљевце сваке недеље бити бесплатан улазак у Народни музеј.