Министарство заштите животне средине расписало је Јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката очувања и заштите земљишта као природног ресурса у 2022. години.
Министарство заштите животне средине одобрило је средства у износу од 5.000.126,00 динара за пројекат града Ваљева: „Смањење загађења земљишта насталог услед емисија од дивљих депонија изградњом еко-паркића“.

Укупан износ пројекта је 9.000.158,40 динара, висина удела у финансирању пројекта који обезбеђује град Ваљево је 4.000.032,40 динара.
Тим поводом, данас је у Министарству заштите животне средине, са министарком Иреном Вујовић, уговор потписао помоћник градоначелника Ваљева Милош Милутиновић.

Реализацијом овог пројекта које је подржало Министарство заштите животне средине, биће изграђена три eко – парка и то на следећим локацијама: Улица Проте Матеје Ненадовића – Бранковина, Улица Јована Урбана – Ваљево и у Улици Београдска – Попучке.
По пројекту реч је о типским дечјим игралиштима, површине око 50 метара квадратних,са подлогом од ливеног тартана, на којем је постављена љуљашка, тобоган и њихалица цвет, а намењено је малишанима старости од годину до седам година.
Справе су груписане тако да се на простору игралишта могу неометано играти различите старосне групе деце. Део реквизита је погодан за коришћење особама са посебним потребама чиме је остварен и инклузивни карактер самог игралишта.
Игралишта су ограђена металном оградом и поставља се мобилијар.
Пројекти очувања и заштите земљишта као природног ресурса у 2022. години биће реализовани у 14 градова и општина у Србији, међу којима је и град Ваљево.