Представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, посетили су данас Ваљево и одржали састанак са представницима локалних самоуправа Колубарског округа, Центра за социјални рад, Полицијске управе, Националне службе за запошљавање, представника националних мањина и представницима цивилног друштва.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић пожелео је добродошлицу представницима Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и нагласио да је данашњи састанак веома важан како би се разменила искуства и мишљења.

„Тема данашњег састанка у Ваљеву је сагледавање стања у овим областима у Колубарском округу. Што се града Ваљева тиче, ми смо наследили заиста један добар систем, нарочито када је положај Рома у питању, али и подршка другим угроженим социјалним категоријама. У Ваљеву је изражена та грађанска свест и постоје многа удружења грађана која се баве разним темама живота. Локална самоуправа је ту да им буде квалитетан партнер и да заједнички унапредимо све то, како би се у Ваљеву достигли европски стандарди у овим областима“, изјавио је градоначелник Гојковић.

По плану рада Министарства, које је одобрено на седници одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне Скупштине Републике Србије, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је алат локалним самоуправама из делокруга својих надлежности, као и из области одрживог развоја.

„Данас разговарамо о општем стању људских и мањинских права, говоримо о друштвеном дијалогу, за који смо ми као Министарство задужени. Захвалан сам начелнику Колубарског округа, али и свим председницима и представницима локалних самоуправа који ће данас са нама разговарати. Ми говоримо о више различитих тема, од општег стања људских и мањинских права до свега онога што су надлежности Министарства, односно надлежности локалних самоуправа. Оно што јесте важно када погледате процес приступања Србије Европској унији, односно нашег пута ка ЕУ је преко 80 процената ствари које треба да урадимо као држава, односно на нивоу локалних самоуправа.

Ми смо заправо сервис грађана и то представници локалних самоуправа морају да знају, да морају бити сервис грађана. Ако говоримо о саветима за међунационалне односе, ако их има да ли раде, они су законска обавеза. Говорим о локалним омбудсманима, ако говорим о Закону о планском систему који је нешто што мора да се примењује. Разговарамо како да унапредимо положај мањинских заједница које су доминантне у одређеном округу, односно општинама у локалним самоуправама. Овде конкретно говоримо о питањима ромске националне заједнице, да видимо да ли их има у систему. Када говоримо о систему, да ли су они који су високообразовани упошљени, да ли се изучава језика са елементима националне културе у основним школама. Да ли постоје двојезичне табле, уколико за то има законски основ, да ли су документа двојезична, просто све оно што су надлежности Министарства, а опет оно што је у обавези локалних самопуправа да примењују“, нагласио је државни секретар Нинослав Јовановић.

Представници овог Министарства посећују све Управне округе на територији Републике Србије, како би у међусобној размени информација омогућили локалним самоуправама пуну примену закона из заједничке надлежности.