Поводом пуштања у рад Јединственог eколошког информационог система, у Градској управи Ваљева одржана је обука инспектора заштите животне средине и представника Мачванског и Колубарског округа. Обуци су присуствовали и државни секретар Министарства заштите животне средине Александар Дујановић, представници Министарства заштите животне средине и представници града Ваљева.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић пожелео је гостима добродошлицу и нагласио да Министарство за заштиту животне средине и кроз ову активност подиже на виши степен заштиту животне средине.

„Ми ћемо кроз овај систем бити у могућости да брзо пратимо проблеме и потребе на терену и да их што ефикасније решевамо, као што је то случај са уклањањем дивљих депонија, да омогућимо да једном очишћене локације, остану очишћене. Ја заиста морам да искористим ову прилику да поменем изванредну сарадњу између града Ваљева и Министарства за заштиту животне средине, да се захвалим министарки Ирени Вујовић, јер смо заједнички прошле године уложили преко милион евра у заштиту животне средине, по основу више пројеката. Пројекти за смањење загађења ваздуха, кроз улагања у градску топлану и проширење топловода, затим изградња Еко паркића, уклањање дивљих депонија и озелењавање града. Надам се да ћемо тако добру и успешњу сарадњу наставити и ове године, а овај догађај је само један у низу показатеља добре сарадње“, поручио је градоначелник.
Државни секретар Александар Дујановић је изјавио да је повод данашњег окупљања пуштање у рад Јединственог еколошког информационог система, односно апликације за пријаве еколошких проблема од стране грађана.

„Данас смо овде да се обави обука на овом новом информационом систему, које је увело Министарство заштите животне средине. Овај систем је почео да ради 31. јануара. Направљен је по том принципу да сваки грађанин који има проблем може да пријави, а да ми брзо и ефикасно дамо одговор на било које питање од стране грађана. Сваки проблем није брзо решив, али битно је да се детектује. Када се проблем детектује, ми ћемо моћи да планирамо буџет да решавамо тај проблем. Данас ће се поделити таблети и телефони, који ће имати апликацију на себи, да сваки инспектор може давати одмах одговор. Јако је битна сарадња између Министарства и јединица локалних самоуправа и других републичких органа, који ће заједно радити на решавању проблема који грађани пријаве. Биће укључени сви инспектори из свих републичких органа, а овом приликом позивам све грађане да пријаве своје проблеме које имају“, закључио је Дујановић.

Државни секретар Александар Дујановић навео је да грађани могу да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације„gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play i APP Store, да је омогућено и слање СМС или ММС порука на 065-555-001, као и телефонски позиви контакт центру на број 0800-003-003.