Међу 45 припадника Специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, који су од 7. до 17. фебруара боравили у Турској, била су и четворица припадника Ватрогасно-спасилачког батаљона из Ваљева (ВСБ Ваљево). Они су били део српског тима који је наша држава у најкраћем року након земљотреса, упутила као прву помоћ Турској. Поред 45 спасилаца био је и пас Зиги, а са 9 возила и опремом српски спасиоци су упућени у разорени град Хатај.

Они су даноноћно са колегама из целог света рашчишћавали терен и спасавали преживеле становнике турског града Хатај, погођеног у разорном земљотресу који је задесио Турску и Сирију.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је екипу ваљевских ватрогасаца-спасилаца са њиховим командирима јуче примио у свом кабинету и том приликом им се лично захвалио за херојство које су показали и у овој ситуацији, која спада у једну од највећих трагедија које су погодиле данашњи свет.

Бора Стојановић, шеф тима ваљевске екипе, са својим колегама Немањом Малетићем, Ненадом Ненадовићем и Дарком Живчићем са два возила из Ваљева су прешли у најкраћем року више од 2000 километара до града Хатај, који је имао око 600.000 становника. Овај град је доживео велико разарање, скоро 70% свих грађевина је срушено, а 95% објеката није за употребу. У граду који jе такорећи збрисан са лица земље, учествовали су у акцијама спасавања и пронашли троје живих. На жалост, испод рушевина које су последица пљоснатог урушавања, које генерације ватрогасаца-спасилаца никада нису имале прилике да виде, остале су хиљаде мртвих.

У разговору са градоначелником пренели су утиске са ове ризичне, али пре свега потресне акције, јер је свима њима најтеже пала слика људи који стоје око срушених грађевина у потрази за својим ближњима који су остали затрпани. Атмосфера смрти, која се осећала свим чулима, очајни људи који вуку спасиоце за рукаве, свакодневно подрхтавање тла и ризици којима су се спасиоци излагали сваки пут када би ушли у рушевине, део су ужасних сцена за које се ваљевски спасиоци надају да се неће никада нигде поновити.

Ипак, оно што улива наду је солидарност целог света, добар пријем од стране турског народа, који су нарочито пријатељски реаговали када чују да су спасиоци из Србије, врхунска опремљеност српских спасилаца, али пре свега добра обученост наших људи, које краси тимски дух. Срдачан дочек који их је пратио од повратка у Србију и доласка у базу у Ваљеву, аплаузи и честитке људи који су их пратили целим путем назад, као и добродошлица која их је сачекала од стране колега и грађана Ваљева, донекле су ублажили трагично искуство које су доживели.

Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона у Ваљеву, која броји 14 чланова су сви били спремни да истог тренутка крену у земљотресом погођену Турску. На својим редовним пословима у Ваљеву остали су ваљевски ватрогасци-спасиоци, спремни да реагују на све потребе за спасавањем у Ваљеву и Србији, које на жалост нису ретке у протеклом периоду,  рекли су начелник Одељења за ванредне ситуације Миле Николић и Александар Ракић, заменик командира ВСБ Ваљево, који су са четворицом храбрих ватрогасаца-спасилаца били јуче на пријему код градоначелника Ваљева.

Разорни земљотрес, јачине 7,8 степени Рихтерове скале 6. фебруара и серије накнадних земљотреса које су погодиле Турску и Сирију, до сада су однеле око 50.000 живота, а без домова оставиле милионе становника две земље.