Школска 2020/21. години, иако специфична због тешких услова рада, проузрокованих епидемиолошком ситуацијом, за ученике Ваљевске гимназије је била веома успешна. Бројна такмичења нису одржана, а нека су организована недавно, али и то је било довољно да ученици ове школе у Ваљево донесу 24 државна признања!

То је био један од разлога да градоначелник Ваљева Лазар Гојковић данас угости најбоље ученике, њихове професоре и директора Ваљевске гимназије и да им честита на успеху и добром раду.


Директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић је том приликом градоначелнику уручио поклон, дрес од ученика ове школе Алексе Ковачевића, који је државни репрезентативац испод 19 година, а сада и млади плејмејкер члана немачке Бундеслиге, Краилсхајм Мерлинса.

„Ми вас видимо као највеће богатство овог града и управо због вас желимо да се боримо и да од овог града створимо много боље место за живот од оног какво је сада. Желимо да створимо услове да ви сутра можете да останете сутра у овом граду, да живите и радите у њему. Све ово што се тренутно дешава попут ове брзе саобраћајнице која се ради, нека буде пут којим ћете ви брзо отићи из Ваљева, али се и још брже вратити у њега“, поручио је градоначелник Лазар Гојковић.

Директор Ваљевске гимназије и професор математике, Предраг Јевтић, захвалио се на подршци коју Град пружа, не само Ваљевској гимназији:

„Сигуран сам да ђаци то осећају када крену на такмичења, да им је све обезбеђено, од превоза, хране, смештаја и никада се ништа није доводило у питање. Град помаже ђаке и више него што може. Професори су ту да подрже ђаке са друге стране и једно без другог није могуће. Битно је да Град препознаје и вреднује ваше резултате, а ви треба да будете свесни да поред школе и родитеља постоје још неки људи који брину о вама, вашим резултатима и вашој будућности“, пручио је ђацима директор Гимназије.

Ове године су највишим републичким наградама овенчани ученици из свих предмета, поред традиционално најуспешнијих-математике, српског језика и књижевности. Заступљене су награде из хемије, латинског, немачког, француског, географије, али и из такмичења основаца талентованих за математику, који је похађају у Ваљевској гимназији. Иако награђени ученици долазе из свих области, на такмичењима српског језика освојено је највише награда и то 11 државних награда од 24, колико се слило у Ваљевску гимназију ове године.

На Државном такмичењу из српског језика ученице одељења трећег разреда Теодора Марковић освојила је треће место и Јелена Милићевић пето, са ментором, професорком др Вером Ваш, која је подсетила да су се ђаци припремали у знатно отежаним условима, али да су сви добили пуну подршку професора и директора Ваљевске гимназије.

На недавно одржаној 52. Смотри рецитатора Србије “Песниче народа мог”, трећу награду освојила је Николина Ружичић, ученица трећег разреда, коју је за такмичење припремала професорка Вида Никић. На Државном такмичењу из књижевности бронзане медаље су освојиле ученице трећег разреда, Јана Видић, Александра Митровић и Душица Љубичић, под менторством професорки, Виде Никић и мр Милене Милисављевић.
Марија Бојанић, такође ученица трећег разреда, освојила је прву награду на 19. Литерарном конкурсу “Вуково звоно” у Лозници, за кратку причу “Црна птица” у категорији средњошколаца. Њен професор је Милан Поповић.

Традиционално, на дан рођења наше велике песникиње, 16. маја одржано је финале 29. Поетског конкурса “Десанка Максимовић” и победник овогодишњег конкурса је Константин Филиповић, ученик трећег разреда Ваљевске гимназије, чији је професор др Вера Ваш.
Треће место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе освојила је ученица осмог разреда Ваљевске гимназије, Мина Симић, коју је за такмичење припремала професорка Сандра Софронић. Мина је учествовала и на Смотри рецитатора, а надметала се и у физици, информатици и математици.

Ученице билингвалног одељења Андријана Ивановић и Милица Лукић, освојиле су друго место из немачког, односно у специјалној категорији из француског језика, које су се за такмичење припремале са професорком немачког Иваном Веселиновић и Биљаном Маринковић, професорком француског.

Матурант Петар Јовановић, на Националној географској олимпијади, одржаној на Географском факултету у Београду, освојио је другу награду. Његов ментор, професорка географије Бојана Којић рекла је да је Петар на Државном такмичењу из географије учествовао током целокупног школовања у Ваљевској гимназији и да је сваке године постизао запажене резултате.

Ученици специјализованог математичког одељења Ваљевске гимназије и ове године су били на висини задатка. Михаило Лекић, ученик првог разреда, освојио је другу награду на Републичком такмичењу из математике, чиме се пласирао на Српску математичку олимпијаду, припремајући се са професорима Маријаном Стефановић и Вељком Ћировићем.

Лазар Лазаревић, ученик првог разреда специјализованог математичког одељења, ове године се такмичио из физике, хемије, информатике и математике и на Републичком такмичењу из физике освојио је трећу награду, а на Републичком из хемије, са професорком Славицом Милић, освојио је другу награду.

На Државном такмичењу из физике, трећу награду освојила је и Софија Ненадовић, први разред, а похвалу Јанко Ђурић четврти разред, ученици професора Марије Сиришки и Љубомира Џигурског.

На Државном такмичењу за ученике средњих школа одржаном на Хемијском факултету у Београду, поред Лазара, учествовао је и матуран Немања Савић, који се пласирао на 13. место, под менторством професорке Маријане Митровић.

Лазар Лазаревић је проглашен за ученика генерације основне школе Ваљевске гимназије, а само ове године се са четири републичка такмичења вратио са две награде.

Ђак генерације Ваљевске гимназије је Андријана Ивановић која је државни првак из латинског језика и која је освојила награде из немачког и српског језика.

„Била сам ученик билингвалног одељења и то ми је дало прилику да учествујем не само на такмичењима, већ и да освојим разне стипендије и да посетим бројне кампове и семинаре. Захвална сам и Граду и школи што су ме подржавали до сада“, рекла је Андријана Ивановић.

Из буџета града Ваљева је ове школске године опредељено 25 милиона динара за стипендирање надарених ученика и студената града Ваљева. Наш град спада у групу градова који највише издвајају за подршку најбољим ученицима и студентима из Ваљева и та пракса ће наставити да живи и даље, поручио је градоначелник Лазар Гојковић на пријему који је организовао за ваљевске гимназијалце.

Градоначелник је овом приликом најавио и пријем за Вуковце у суботу, 3. јула од 10 часова на платоу између Градског трга и зграде Градске управе, поред споменика Драгојлу Дудићу. На пријем ће бити позвани не само најбољи ђаци ове школске године, већ и прошлогодишња генерација Вуковаца, која због короне није била у Градској управи. Том приликом ће успех у досадашњем школовању честитати и поделити сезонске пропуснице на базене у Петници, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и директор Установе за физичку културу „Валис“ Жељко Остојић.