За ученике осмог разреда основне школе, пробни завршни испит се организује 25. и 26. марта 2022. године.
У петак, 25. марта, полагаће се тест из матемике од 13 часова, док ће се у суботу, 26. марта од 9 часова ујутру полагати српски језик. Истог дана, од 11.30 часова полагаће се комбиновани тест ( историја, географија, биологија, физика и хемија).

„Пробни завршни испит представља верну симулацију завршног испита у свим процедурама и у свим фазама. Циљ овог пробног завршног испита је да се помогне ученицима осмог разреда, да они виде колико знају и колико су успели да савладају градиво. У сваком случају, то је помоћ деци да би после тога имали још три месеца да се припреме за завршни испит. Поред ученика и њихових родитеља, то је помоћ и наставницима. Помоћ је у смислу тога да они виде шта су то ученици савладали, где су позитивне стране наставног процеса, а шта је то што треба даље урадити и да у складу са тим и планирају свој рад за наредни период. Такође, школе ће користити резултате пробног завршног испита и у припремној настави за ученике осмог разреда. Имају могућност да све основне школе током другог полугодишта одржавају припремну наставу за полагање завршног испита, а обавеза им је да 10 дана пред завршни испит имају по два часа дневно из предмета који се полажу на завршном испиту“, рекла је начелница Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић.

Сам процес дистрибуције тестова извршен је у суботу, 19. марта. Тада су преузети тестови и истог дана су на подручју Школске управе Ваљева, Шапца и Лознице подељени тестови, које су преузели директори школа.
„Што се тиче процедуре самог теста, ученици ће имати могућност да сада виде каква је то процедура, од доласка у школу па до тренутка док не заврше све оно што треба да ураде. Имаћемо дежурне наставнике, супервизоре, школску комисију, дакле све као што је и на завршном испиту. Сам испит ученици полажу у учионицама. У једној учионици може да буде највише 15 ученика, растојање између ученика може да буде најмање два метра у сваком смеру. У свакој клупи седи по један ученик и клупе су нумерисане са одређеним бројевима, који се поклапају са бројем са једниственог списка ученика, који је направљен по одређеном редоследу имена и презимена. Прегледање тестова ће се вршити у школи и то ће радити наставници те школе и резултати ће управо послужити ученицима за процес унапређења квалитета наставе. Желимо овим да кажемо да је ово један редован процес тестирања и на неки начин велика помоћ деци да знају где су и докле су стигли. Нема никаквог разлога за неки страх, јер ови резултати ће бити само употребљени у смислу унапређења знања“, рекла је др Зорица Јоцић.
По речима начелнице Школске управе добијена је опрема за скенинг центар. Опрема подразумева врхунске скенере, лаптопове и остали материјал који је потребан за скенинг центар. Обука људи који ће радити у скенинг центру биће завршена почетком јуна, а 27, 28. и 29. јуна ће се полагати завршни испит, када ће бити потребан скенинг центар.
Ове године у Ваљеву има 714 ученика осмог разреда, док у сеоским школама и Ваљевској гимназији има 147 ученика.