Традиционална стална градска манифестација Фестивал дуван чварака, шеснаести по реду, одржаће се 8. и 9. октобра 2022. године на Платоу Центра за културу.

„Фестивал заиста представља бренд не само града Ваљева, него и целог Колубарског округа, јер је познат по дуван чварцима, који нису само познати у Ваљеву, него су и на мапи Републике Србије као национално јело. Доста тога смо унапредили, имамо укупно 52 екипе које ће спремати и шодер и дуван чварке и негде око 200 излагача продајне изложбе, заиста један садржајни програм нас очекује“, рекла је директорка Туристичке организације Ваљево Ана Марковић.

Славан Батоћанин, идејни творац фестивала, истакао је да је поносан на то што ће се фестивал након две године паузе поново одржати.

„Мислим да ће бити као никада до сада, не само због броја учесника, већ због самог присуства и излагача, којих има преко 200. Оно што до сада знам, имамо из целе земље и бивше Југославије људи који ће доћи на фестивал. Очекујемо велики одзив људи оба дана, тако да позивам све људе да пробају врхунске чварке“, истакао је Батоћанин.
Ова традиционална и веома посећена градска манифестација ће трајати два дана. Први дан је посвећен шодер чварцима, а недеља је резервисана за дуван чварке.

„Првога дана свечано отварање ће се догодити у 12 часова, на Платоу Центра за културу, потом ће се одржати фестивал културно – уметничких друштава Ваљево, затим ће у 16 часова бити подељене награде најбољим мајсторима шодер чварака. Први дан фестивала се завршава концертом Хариса Џиновића у 20 часова. Други дан, у оквиру Фестивала дуван чварака, у 11 часова почиње први Фестивал рабаџијске музике, који организује КУД „Градац“. То је такмичење у свирању на окарини, фрули и двојницама и до сада има 25 пријављених учесника. Од 15 часова, наступиће Павлина Радовановић, која пева етно музику и којој ће друшто правити неки од наших културно – уметничких друштава са својим групама певача. Очекујемо више хиљада наших гостију и очекујемо да сви из Ваљева оду задовољни и да све прође како треба“, истакао је извршни директор фестивала Весељко Белушевић.

Организатори су нагласили да је у сарадњи са саобраћајним предузећем „Ласта“ Ваљево договорено да сви аутобуси који долазе са стране могу паркирати своје аутобусе на аутобуску станицу и додали, да ће као и сваке године за време концерта за саобраћај бити затворена Улица Вука Караџића, од Поште до посластичарнице Рим.

Такође, организатори су нагласили да су припремљене вредне награде. За победника у припремању дуван чварака, компанија „Горење“ је обезбедила фрижидер, док ће победнику у прављењу шодер чварака од компаније „Блист“ бити уручена пећ.
Организатор 16. Фестивала дуван чварака је Туристичка организација Ваљево, покровитељ манифестације је Град Ваљево.