„Будите хумани-постаните хранитељ“ мото је кампање Центра за породични смештај и усвојење Београд, која се под покровитељством УНИЦЕФ-а спроводи у Србији, нарочито у три града у којима овај Центар има своје канцеларије, осим Београда, у Шапцу, Лозници и у Ваљеву у Улици Вука Караџића 43/7.

Према подацима, у хранитељским породицама у Србији се налази 5180 деце, а 690 је у домовима, што је и циљ од 2001. године када је почела деинституцијализација, како би деца одрастала у хранитељским породицама, а не у домовима. У Ваљеву је 99 породица у које је смештено 174 деце.

Члан Градског већа задужен за социјалну заштиту Марко Јевтић је рекао да ће град Ваљево пружити максималну помоћ и у овој области.

„Циљ нам је да сва деца која имају тужне судбине, буду збринута на један нормалан начин и да одрастају као сва друга деца у продичној атмосфери. Ту ће се образовати и осамосталити за живот. Апелујемо на наше суграђане да се јаве, јер је хранитељство једна племенита ствар и заједничким снагама можемо повећати број хранитељских породица и сву децу сместити на један леп начин“, поручио је члан Градског већа Марко Јевтић.

В. д директорке овог Центра Мирјана Новаков је рекла да је препознато да недостаје ургентних хранитељских породица које би преузеле бригу о деци, која морају да се хитно изместе из породица. Она је позвала све кључне сегменте који су од битног значаја за подизање и васпитавање деце, да се укључе, као и људе добре воље да конкуришу и да постану хранитељи.

„Пуно тога смо већ одрадили, захваљујући локалној самоуправи и Центру за социјални рад, али нам пуно тога остаје да урадимо. На жалост, негативна кампања коју смо имали у претходном периоду, нанела је велику штету. Имамо значајно мањи број хранитеља у односу на претходни период и мислим да ће данашњи дан бити веома важан, да ту негативну кампању поправимо и да ово буде позив људима добре воље да брину о деци без родитељског старања“, рекла је Мирјана Новаков.

Она је објаснила да је хранитељство привремена мера из области породично и социјално правне заштите за децу без родитељског старања и траје онолико колико трају околности које су довеле да дете мора да буде измештено, односно до његовог осамостаљивања или до проналажења неког другог модела бриге, као што је усвојење које је трајније.

Хранитељи су људи који непосредно брину о деци, стварају услове за њихов безбедан живот и развој, раде на њиховом васпитању и образовању, раде и подељену одговорност имају са саветницима и стручним радницима центара за социјални рад.

„Оно што јесу сигурно, то је да су то људи који имају велико срце, који поред знања и вештина имају добру вољу, емпатију и жељу да помогну деци која пре него што уђу у хранитељску породицу носе пун кофер траума са собом. Проценти кажу да су најчешћи разлози доласка у хранитељску породицу запостављена и злостављана деца. Град Ваљево је значајан ресурс Центра за породични смештај и усвојење Београд и овде имамо 99 хранитељских породица и оне брину о чак 174 деце“, истакла је в.д. директорке Центра.

Директорка Центра за социјални рад „Колубара“ Катарина Милићевић је истакла да сви који хоће да се баве хранитељством треба да се јаве једном од ова два центра, јер ће тако усрећити неко дете, отворити му врата свог дома и бринути се о њему, како би покушали да замене родитеље и да то учине из хуманих разлога.

„Имамо доста деце која су, ево и данас у поступку одузимања од својих родитеља. Имамо велики проблем, јер ту децу немамо где да сместимо. Најчешће их смештамо у сродничке породице. Позивам суграђане који мисле да ово могу да раде, да нам се јаве и да прођу све инстанце које су неопходне. Деца се измештају из својих породица због тешког занемаривања, а никада због сиромаштва породице. Најчешћи разлог је угрожавање живота и здравља детета, а на другом месту је насиље над децом. Издвајају се деца због болести родитеља, због инвалидности, немогућности да из тих разлога родитељ брине о детету, због одсутности родитеља који је на издржавању затворске казне, дугог лечења, када су родитељи непознати или су преминули и осталих разлога.

Она је нагласила да је број деце која су издвојена из биолошке породице у Ваљеву 2018. троје, 2019. четворо и 2020. године једно дете. Примећено је да је у години короне побољшано стање у овој области и да изгледа као да је ова пандемија мало зближила људе и смањено је насиље, као и број корисника социјалне помоћи. Укупан број деце на хранитељству у 2020. године је 40.