Прослава троструког јубилеја Светог Владике Николаја одржана је јуче у Ваљеву. Обележено је 140 година од рођења,  65 година од смрти и 30 година од повратка моштију Владике Николаја  у родно место, Лелић.

У Храму Пресвете Богородице одржана је доксологија у част доласка патријарха Порфирија, а потом је патријарх прошетао градом и присуствовао Видовданској академији у Центру за културу Ваљева.

Епископ ваљевски Г. Исихије у поздравном говору је рекао да желећи да се учврстимо на путу којим промисао Божја наставља да води брод наше Светосавске Цркве, сматрамо као веома важно да се стално молимо и враћамо Светом Владики Николају.

„Молитвено прослављање Светог Николаја од 2003. године је постало опште литургијско прослављање широм наше Свете Цркве. Ипак, да се стално надахњујемо делом Светог Николаја примарни је задатак за нас из Епархије ваљевске. Стога, важан је спомен и труд блажене успомене архијереја Милутина и Лаврентија, који су започели припреме за обележавање овог јубилеја. Они су, као и њихов велики претходник Владика Јован, синовац Владике Николаја, значајно допринели да Свети Николај никад не престане да живи у душама и срцима верног народа овог краја. Значајно је томе допринео и Отац Јустин, најгласнији међу савременицима који су га сврстали у ред светитеља Божјих. Зато су ове академије постале нераздвојиви део нашег архива.“

Патријарх Порфирије је поручио Ваљевцима да су право наслеђе Светог Николаја: „Ви знате боље него ми како пева Десанка која наставља николајевску поетику, знате ко сте по звону што са задужбина немањићких пева, по томе што вас прадедови гледају са иконостаса и што сваки у руци држи храм, по томе што имате светитеља, оца и деда и имате светитеља за кума.“

У пратњи Патријарха Порфирија били су епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, зворничко- тузлански и администратор Шабачке епархије Фотије, горњокарловачки Герасим, аустралијско- новозеландски Силуан, буеносајрески и јужноамерички Кирило, викарни топлички и изабрани Епископ шабачки Јеротеј, викарни хвостански и изабрани западноевропски Јустин, мохачки Дамаскин, викарни моравички Сава и новоизабрани липљански архимандрит Доситеј.

На академији су наступили глумци Ненад Јездић и Виктор Савић, музичари Цане, Антон и група „Веронаукси“, групе „Луча“ и „Нектарија“, Милинко Ивановић, Павлина Радовановић, хорови „Емануил“ и „Хаџи Рувим“ и фолклорни ансамбл Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.