Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, представли су пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ испред Прве основне школе у Ваљеву.

Начелница Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић, изјавила је да је један од циљева овог пројекта успостављање стратегије за помоћ другима у невољи, а да су теме везане за ненасилну комуникацију, безбедно понашање деце у ванредним ситуацијама и безбедност деце у саобраћају.

„Деца ће у том пројекту добити све информације везане за систем заштите и систем подршке ученицима у свим проблематичним ситуацијима. Осим ученика, велика добит ће бити и на нивоу школе, везана за наставнике и за школске тимове, који ће се оснажити, а то су тимови за спречавање дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања у школама. Сам тај пројекат се реализује из два дела. Први део се реализује за ученике другог циклуса, то је пети и седми разред, затим у другом полугодишту шести и осми. Њихове теме су у вези са ненасилним понашањем у стварном и виртуелном окружењу“, казала је др Зорица Јоцић.

Друго део пројекта односи се на најмлађе основце, за које је у Првој основној школи одржана показна вежба.

„Када је саобраћај у питању, данас овде имамо реалну ситуацију, дакле ученике првог разреда, где можемо да видимо како ће прелазити улицу, на који начин реагују њихови наставници, али и ученици. Нама је то врло значајно, посебно када је први разред у питању. Ја само да искористим прилику да кажем да у Ваљеву ове године имамо 39 првака више. Имали смо 734, сада имамо 773 ученика. У Убу је 30 ученика више, Лајковцу 10, Љигу 8, док је једино у Осечини 9 ученика мање, а Мионица је задржала свој број ученика и као и прошле године, има 92 ученика“, закључила је Јоцић.

Према речима начелника ПУ Ваљево Владимира Јеринића, ПУ Ваљево наставља својим присуством да обезбеђује школе.

„Задатак полицајаца је да непосредним опажањем и непосредним контактом са ђацима и наставним кадром дођу до информација које су од значаја за сузбијање небезбедних догађаја. Искористио бих прилику да апелујем на ђаке, наставнике, али и све људе у окружењу школа, да у случају да примете било какав акт који указује не неко небезнедно понашање да о томе одмах прво обавесте полицајца који је у близини, дежурну службу у Полицијској управи или пак неког полицајца кога лично познају. Поред контроле у школама, ПУ Ваљево је повећала и контролу саобраћаја у непосредној близини школа. Од 1. септембра је откривено 470 прекршаја, од чега је 36 тежих прекршаја за које су поднети захтеви за покретање прекршајног поступка. Морам да кажем да је у једном случају у зони Седме школе откривено безобзирно понашање једног од учесника у саобраћају, конкретно возач је управљао возилом са 2,11 промила алкохола у крви и због тога је одмах прослеђен судији за прекршаје, за шта је добио казну затвора у трајању од 29 дана и 220.000 динара новчане казне“, рекао је Јеринић.

Начелник ПУ каже да ће контрола бити настављена истим интензитетом и том приликом је позвао све грађане и родитеље са децом, да дођу 22.септембра у 18 часова на Плато испред Центра за културу, где ће бити спроведена едукативна активност везана за пројекат, у којој ће бити представљене активности полиције.