У Великој сали Скупштине града Ваљева, данас је одржана радионица под називом „Насиље према женама – шта можемо да учинимо“, која је првенствено намењена женама у политици. Радионице се одржавају кроз пројекат Фондације БФПЕ за одговорно друштво, а уз подршку УНДП – а.

Ивана Петарић, одборница

„Сама тема говори о родној равноправности и колико је заправо заступљена у локалним самоуправама, као и насиље над женама које су у политици, а можемо се сви сложити да је то јако изражено, да се тиме веома мало бавимо, нарочито у складу са дешавањима која су протеклих месец дана задесила нашу државу. Сматрам да о овој теми има доста да се прича и да се шири даље. У Канцеларији за младе имамо децу која су јако заинтересована, већ имамо кампању коју водимо годину дана о дигиталном насиљу, под називом „Ниси сам“. Данас су учеснице на трибини одборнице Скупштине града Ваљева, али смо довели и младу децу која желе да се баве овим темама“, казала је Ивана Петарић, одборница у Скупштини града Ваљева.

Уз подршку УНДП – а, ове радионице се кроз пројекат Фондације БФПЕ за одговорно друштво одржавају већ три године, а фокус је на политичком дијалогу између локалних скупштина и грађана.

Ивана Савић Јовановић

„Радимо на транспарентности и подржавамо родну равноправност у институцијама. Овај пројекат се спроводи и на националном, али и на локалном нивоу и у форми радионица. Радионица „Насиље према женама – шта можемо да учинимо?“ је намењена одборницама пре свега, биће им приказан целокупан поступак шта се дешава у институцијама од тренутка када жена пријави насиље до дешавања касније. Наравно, одборнице већ знају и баве се тиме, али је важно да на основу свега онога што знамо видимо шта можемо да учинимо ми као грађани и грађанке, као одборнице, како би се у нашем друштву предупредило насиље, нарочито насиље према женама које је у последње време израженије и имамо све више жртава“, нагласила је Ивана Савић Јовановић, координаторка програма, Фондација БФПЕ за одговорно друштво.

Шта знамо о родно заснованом насиљу према женама и насиљу у породици; Шта можемо? Законодавни и институционални оквир за заштиту и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици; Шта даље? Локалне политике у области родне равноправности и насиља према женама, биле су теме предавања Биљане Степанов испред Центра за подршку женама из Кикинде, које је уследило након уводног обраћања Иване Савић Јовановић из БФПЕ за одговорно друштво, Иване Петарић, одборнице у Скупштини града Ваљева и Драгана Грачанина испред УНДП – а.