Климатске промене, градови, заједнице и једнакост у здрављу (CliCCHE) је Еразмус+ европски пројекат који има за циљ да развије и тестира нова искуства у настави и учењу на техничким факултетима европских универзитета у циљу побољшања знања о стратегијама прилагођавања на климатске промене и за ублажавање утицаја на здравље људи у оквиру пројеката урбане регенерације.

Град Ваљево ће бити предмет трансдисциплинарног пројекта урбане регенерације, који ће укључити наставнике и ученике са Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, грађане, администраторе, локалне професионалце и друге актере у процесу заједничког дизајна који ће се завршити у првој половини априла (сценарио развоја), половином маја (дизајн) и крајем јуна (финални елаборат) 2023. године.


На радионици која ће бити одржана у петак, 24. марта 2023. године у Градској управи Ваљева, поред наставника, сарадника и ученика са Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, присуствоваће и грађани, представници локалне самоуправе и јавних институција, приватних предузећа и многи други. На радионици ће се расправљати о ефектима климатских промена на урбано здравље у Ваљеву и могућностима превазилажења уочених проблема. Резултати закључка ове радионице биће основ за израду варијанти сценарија развоја ка жељеној будућности, које ће почетком априла, средином маја и крајем јуна бити представљени учесницима радионице и дискутовати са њима у циљу унапређења предложених решења.

Такође, у периоду септембар – октобар 2023. године, заказана је изложба – конференција на тему SOS AIR – прилагођавање климатским променама и квалитет живота у градовима, у којој ће се дати максимална видљивост пројектима изграђеним на основу локалних радионица у Ваљеву.

CliCCHE партнерство окупља четири академска партнера, истраживачки центар и четири града из Италије, Кипра, Португала и Србије: Универзитет Камерино – Италија, Универзитет у Београду, Национални истраживачки савет – Рим, Кипарски институт – Никозија, Универзитетски институт из Лисабона, Португал и придружени градови, Сан Бенедето дел Тронто, Лисабон, Португал, Кипар, међу којима је и Град Ваљево.