Разговарали смо са Владимиром Мишковићем, чланом Градског већа града Ваљева, који нам је одговорио на неколико питања везаних за инфраструктурне радове у центру Ваљева.
Како напредују радови на реконструкцији објекта некадашње Ваљевске банке, због чега се у јавности могу чути коментари да то није најбоље решење и да се у Ваљеву не ради довољно, нека су од питања на које нам је одговорио Мишковић.

  1. Како напредују радови на реконструкцији објекта некадашње Ваљевске банке?

Владимир Мишковић: Радови напредују добро, као што могу видети сви грађани. Заиста, велико нам је задовољство да можемо да видимо да је тај објекат у фази реконструкције. Као што смо већ више пута напоменули, очекујемо да ти радови трају око три месеца. Грађани ће ускоро имати један леп објекат у центру града, на понос свих нас.

  1. Понекад у јавности можемо чути различите предлоге везане за овај објекат, у смислу да би он могао бити другачије искоришћен, како Ви то коментаришете?

Владимир Мишковић: Понекад се у јавности заиста могу чути различити коментари од којих се неки бар мало ослањају на реалност, док су други готово невероватни. Можемо се запитати како и са којим правом поједини људи коментаришу сам објекат, говорећи да га треба продати, купити други и слично. Ја ћу подсетити те људе у њиховим великомислима, да не могу продавати оно што није њихова имовина. Дакле, свако треба да зна да је овај објекат имовина града Ваљева, што до скоро није био. Да још једном подсетим, мада смо више пута говорили о томе у јавности, Град Ваљево је постао власник овог објекта одлуком Владе Републике Србије, са јасном наменом коју смо ми предложили. Такав је и уговор потписан између градоначелника и Републичке дирекције за имовину. Није ли то већ прва победа која и омогућава даљу причу око целог овог објекта. Ако говоримо о намени објекта, елементарна пристојност би налагала да о томе пре свега говоре они који су се и потрудили да ми постанемо власници, а није ли сама намена на корист самих грађана. Изложбени простор за све установе културе, који је предат на коришћење Народном музеју. Свако ко говори о некој другој намени или му се привиђа продаја, говори о авантури која је изван реалности, са циљем остављања утиска у петоминутним решењима како нешто треба да функционише. Уосталом, не треба се много ни обазирати на то, али очито да су некада потребна додатна појашњења. Ја се поносим овим објектом, као и све моје колеге, на челу са градоначелником.

  1. Тај простор је повезан са Десанкиним тргом и чини једну целину. Такође се могу чути коментари да се на том простору не ради довољно. Ви нам реците, да ли је то тачно?

Владимир Мишковић: Сама та чињеница да се ради овај објекат некадашње Ваљевске банке, говори о томе да се ипак нешто ради ту. Као што смо већ рекли, објекат није био у нашем власништву, никада није био озакоњен, значи постоји одређена сложеност, али имамо јасан пут и објекат приводимо намени.
Када говоримо о Десанкином тргу, ту имамо зграду Штедионице, коју врло често грађани називају зградом Радио Ваљева. Објекат је непокретно културно добро и ми желимо да пројектно – техничка документација буде што квалитетнија и наравно технички проверена, с обзиром на то да је објекат у стању у ком јесте. Пројектно – техничка документација је при крају, тако да јавну набавку за извођење радова очекујемо до краја године.
Ако говоримо о том простору, свакако морамо поменути и простор код Гимназије. Мали амфитеатар и кошаркашки терен је урађен, то је исто зона под Заштитом завода за заштиту споменика, опет један простор који је захтевао одређене процедуре.
Из свега наведеног, изгледа да се на том простору ипак нешто и ради. Све ово вам говорим из прве руке, као неко ко свакодневно сарађује са многобројним људима који су укључени у реализацију и ја им се овом приликом захваљујем.