Град Ваљево је добио 25.158.000 динара за замену и реконструкцију котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“, у оквиру овогодишњег конкурса које је спровело Министарство заштите животне средине. Ово је још један у низу корака које градско руководство, уз подршку Владе Србије, предузима на решавању проблема аерозагађења у Ваљеву, али и унапређењу живота свих грађана Ваљева.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је јуче у Београду потписала уговор са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем о субвенционисању овог пројекта, који је изузетно значајан за град Ваљево, јер се касарна налази у самом центру града и сада ће прећи на даљински систем грејања.

„Захвални смо Министарству и министарки, што нам помажу да већ трећу годину заредом спроводимо много важних пројеката који се односе на смањење загађења ваздуха у нашем граду. Више од 200 милиона динара смо уложили у последње две године, од реконструкције котла у Градској топлани, преласка са мазута на компримовани гас, преко проширења топловодне мреже и прикључења јавних установа, Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива, до конкурса који се односе на замену котлова у индивидуалним ложиштима. Нама је значајно да угасимо све котларнице које користе фосилна горива и да пређемо на еколошки прихватљиве енергенте“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Министарство заштите животне средине и ове године с циљем побољшања квалитета ваздуха, спроводи значајне пројекте у многим градовима и општинама широм Србије.

„Посебно бих скренула пажњу да ћемо велике пројекте радити у градовима који бележе прекорачење прописане граничне вредности загађујућих материја у ваздуху. Тако, на пример, у Ваљеву субвенционишемо замену и реконструкцију котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“, у Нишу конверзију енергента у котларници Универзитета, у Ужицу изградњу гасне контејнерске котларнице у Народном позоришту. Мени је посебно драго што котларнице мењамо и у великом броју школа, вртића, домова здравља широм наше земље, што ће најмлађим и најстаријим суграђанима донети и боље грејање и чистији ваздух“, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је уговорe са представницима 27 јединица локалне самоуправе за замену котларница у јавним установама и 19 јединица локалне самоуправе за замену индивидуалних ложишта.

С циљем побољшања квалитета ваздуха, Министарство за заштиту животне средине је ове године определило 220 милиона динара за суфинансирање замене котлова у јавним установама и 170 милиона динара за суфинансирање замене индивидуалних ложишта.