За најбоље путописно остварење на српском језику објављено у периоду од августа 2021. године до августа 2022. године, проглашена је књига „На кафи код Шекспира“ ауторке Сање Домазет, којој је данас у Бранковини уручења награда „Љубомир П. Ненадовић“.

„Желим свима добродошлицу у Бранковину, у завичај путоказа. У ишчекивању тренутка када ћемо Сањи Домазет доделити награду, вредна је помена чињеница да је манифестација „Љубини дани“ и награда „Љубомир П. Ненадовић“ за путопис, успешно пребродила изазове светске пандемије. Јасно је након свега да су и путовања добила нову димензију, па њихов значај ће се у будућности уверена сам посматрати у другачијем светлу. Ми се надамо да ће тиме и њихов значај постат већи.

Виолета Милошевић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“

Мислим да је важно да постоји награда „Љубомир П. Ненадовић“ за путопис, да ми спремно дочекујемо све оно што је пред нама, са жељом да о путопису оставимо анализе и осврте херменаутичара, најбољих сведока и пратилаца, онога што путопис доноси. Надамо се да ће нашом заслугом откривање прошлости у далекој будућности бити лакше и квалитетније. У име Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, честитам овогодишњој добитници награду и желим јој добродошлицу у Бранковину, у нашу породицу, како то већ волимо да кажемо“, рекла је директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић.
У име града Ваљева, добитника и скуп је поздравио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић

„Поштовани гости Бранковине, организатори овог скупа, уважени поштоваоци Љубе и породице Ненадовић.
Љубав према лепој речи, природи, животу и животу, довела нас је данас у Бранковину да одамо почаст великанима овог занменитог места, али и да уручимо признања и честитамо следбеницима Десанке Максимовић и чика Љубе Ненадовића. Бранковина је право место да честитамо онима који у својим путописима описују свет који постоји, или свет какав би требало да буде. Овогодишњој добитници награде Сањи Домазет честитам у име града Ваљева и у своје име и поручујем да смо поносни што ће у плејади великих имена ове награде од данас стајати њено име. Сигуран сам да ће не само овим награђеним романом, већ и са наредним делима бити достојан наследник великана из Бранковине“, поручио је градоначелник Гојковић.
Одлуку да ова награда буде уручена ауторки Саљи Домазет, донео је жири у саставу проф. др Радивоје Микић, проф. др Михаило Пантић и Владимир Шекуларац, саветник за библиотечку делатност.
„Сања Домезет пише сасвим особену врсту путописа. У то ће се читалац лако уверити читајући 23 текстуална поглавља ове књиге, али и завирујући у апендикс под насловом „Анђели су код куће“, ту документарну подлогу текстуалних ткања, тај додатак ономе што је на други начин већ речено.

Крећући се кроз књигу „На кафу код Шекспира“, а сам наслов у то нема сумње, указује на неку врсту укрштања различитих времена и онога што је у тим временима било могуће и онога што никако није могуће. Читалац запажа и дубину кретања кроз време, од Тутанкамона до нашег доба и просторно померање које захтева неколико континената, Африка, Европа и Америка и различите типове судбина. То што ауторско ЈА путује, што посећује места на којима су живели и стварали велики уметници, што залази у онај простор, а то је кућни простор, непосредна животна позорница, који је једна имаганиција успела да уздигне толико високо, да посетиоцу остане само да покуша да наслути путању. Сања Домазет не престаје да нам говори о ономе о чему говори онда када користи друге облике књижевног израза, што је јасан знак да је модерни путопис у свему једнак са другим облицима књижевног стваралаштва“, речено је у образложењу одлуке о додели награде.
Директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“  Виолета Милошевић је уручила награду Сањи Домазет, која се у својој беседи осврнула на Љубина дела, која ће заувек памтити.

Добитница награде Сања Домазет

„У овој свечаној прилици налазим да ми је изузетно пријатна дужност и част велика да се још једном захвалим од срца ваљевској библиотеци, која ми је доделила награду „Љубомир Ненадовић“. Први пут сам се са његовим делом срела још у основној школи, ја сам из оних генерација којима су празна хартија и перо заувек остали обећање среће, а читање радост, тајна наслеђа и бег, јер ко научи да чита може да буде странац бар неко време. Ђачка лектира „Писма из Италије“ учинила је да останем вечни дужник лепоти Ненадовићевог дела и ја му тај дуг надам се, полако враћам, заувек занесена његовом лепотом и имагологијом. Ненадовић је тврдио да писати значи водити најдубље разговоре са собом, фотографисати сопствене мисли. За њега су библиотеке вазда биле простори сећања, а путовањи позив на најузбидљивије и најплеменитије образовање“, казала је овогодишња добирница награде Сања Домазет.

Гудачки оркестар „Феникс“

На свечаности која је одржана испред бранковачке цркве и гробова Ненадовића, наступио је гудачки оркетар „Феникс“ из Музичке школе „Живорад Грбић“, под руководством мр Снежане Стевановић.