Новинар и публициста Милош Јевтић, добитник је новоустановљене награде „Бели“ за укупно новинарско дело у афирмацији књижевности и културе. На Кнежевом пољу, на планини Повлен, испод највишег врха Малог Повлена, крај Ваљева, јуче му је уручена ова награда и откривен је споменик писцу Радовану Белом Марковићу.

Новоосновано удружење „Бели Повлен“ из Ваљева, организовало је ову свечаност, којој је присуствовао председник Републике Србије Александар Вучић. Свечаност на Повлену је организована у част Радована Белог Марковића, једног од најзначајнијих савремених српских писаца, који је  преминуо 19. јануара ове године.

Председник Вучић, ваљевски епископ Исихије и академик Матија Бећковић су открили скулптуру у лику Радована Белог Марковића, израђену у храстовом дрвету, која је дело лајковачког вајара Милутина Ранковића.

„Леп пиједестал је добио овај споменик, целу једну планину. И то опет српски, ваљевски, парадоксалну планину. Повлен чини више врхова, али су три најважнија: Мали, Средњи, Велики. И наравно, Мали је виши и од Средњег и од Великог. У том контексту вечите борбе крајности која често личи на камијевски апсурд, стварао је Радован Бели Марковић, дубоко укорењен у свом завичају и вери, истовремено духовит и продуховљен“, рекао је тим поводом председник Вучић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитао Милошу Јевтићу награду, истичући да је Ваљево поносно на свог земљака који ће као и велики земљаци Радован Бели Марковић и Матија Бећковић бити запамћен као једно од највећих имена српске књижевности.

Градоначелник Гојковић се захвалио председнику Републике Александру Вучићу што је доласком на ову свечаност одао признање уметничким дометима знаменитих Ваљеваца и пријатеља Ваљева.

Овој свечаности су присуствовали некадашњи председник СР Југославије и  Владе Србије Војислав Коштуница, некадашњи министар унутрашњих послова и градоначелник Ваљева Душан Михајловић, председник СПС-а Ивица Дачић, али и бројни гости и поштоваоци Радована Белог Марковића, који је волео и често посећивао управо планину Повлен.