Синоћ је у Народном музеју Ваљево свечано отворена изложба радова ученика ваљевских основних школа на тему етно мотива, под називом „Понесимо своју прошлост“.

Након отварања изложбе, приређена је аукција торби на којој су одштампани ликовни радови ученика на тему етно мотива, а поред великог броја посетилаца, изложби и аукцији је присуствовао и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

На изложби су представљена 62 ликовна рада која су настала као резултат учешћа ваљевских основаца на Етнолошкој-ликовној радионици “Етно мотиви”. У програму радионице били су укључени ученици од петог до осмог разреда свих основних школа са територије града Ваљева.

Ђаци су имали задатак да различитим ликовним техникама изразе и прикажу свој доживљај одређених елемената наше традиционалне културе, у овом случају етнолошких мотива на употребним и одевним предметима (ћилими, пешкири, јастучнице, тзв. куварице, јелеци, прегаче…)

Ауторка поменуте радионице и ове изложбе је Наталија Марковић, кустос етнолог ваљевског Народног музеја.

Сви учесници радионице и изложбе на поклон су добили  захвалнице, бесплатне годишње улазнице за Народни музеј Ваљево, као и каталог који је специјално штампан за ову изложбу, а у којем се налазе репродукције дечјих радова.

Стручна комисија у саставу: Гордана Пајић – етнолог, Јелена Ивић – историчар уметности, Марија Ђурић – историчар уметности и Предраг Благојевић – академски уметник, обавила је жирирање свих ученичких ликовних радова, а оцењивана је ликовност, креативност у интерпретацији теме и разумевање задате теме.

У оквиру свечаног отварања изложбе, наступили су најмлађи ученици ваљевске музичке школе, односно полазници музичког забавишта и припремног разреда, уз инструменталну подршку етномузиколошке секције.

Програм подржала Установа за физичку културу „Валис“.