У фабрици „Hisense Gorenje“ данас је отворена још једна производна хала, трећа по реду. Свечаном отварању фабрике „Hisense Europe“ присуствовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, представници Амбасаде Народне Републике Кине, компаније „Hisense“, градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, као и бројни партнери и сарадници.

„Са великом радошћу и задовољством вас поздрављам у вашем и нашем Ваљеву. Повод за окупљање је за нас значајан и велики. Ова велика инвестиција представља сведочанство наше непоколебљиве преданости вама, овој заједници и овој земљи. У овај подухват уложили смо више од 45 милиона евра, истичући нашу посвећеност како домаћем, тако и европском тржишту, али поред неопходних бројки, људи су ти који ће нашу велику визију претворити у стварност. Зато са поносом најављујем да ће овде у Ваљеву, чак 1000 нових запослених ускоро постатити део наше „Hisense“ породице.

Колективне способности, марљивост наших Ваљеваца, допринеће тако у значајној мери нашем успеху. Задовољство ми је да поделим са вама још једну важну информацију. Наша нова кантина отворена је крајем августа, на коју смо веома поносни. То није само место за здраву исхрану током радног времена, већ и простор за неговање другарства и сарадње наших запослених. То одражава нашу трајну посвећеност стварању подстицаја радног окружења. Поред наших пословних подухвата, желим да истакнем и наше уверење заједници која нас је пригрлила и учинила да се осећамо као код куће, да желимо да узвратимо на најбољи могући начин. Свесни наше друштвене одговорности, дали смо значајне донације за унапређење квалитета живота житеља ваљевског краја. Укључујући нови ултразвучни апарат за Здравствени центар Ваљево, који је такође „Hisense“ производње, као и већи број најмодернијих интерактивних табли за школе и универзитете у Србији. Наша посвећеност побољшању живота увек се протезала изван наших фабричких зидова.

Искористићу овај тренутак да изразим дубоку захвалност Влади Републике Србије, ваша подршка и разумевање били су кључни у остварењу овог значајног пројекта. Они су потврда традиционално снажних и трајних односа између Кине и Србије и зато, још једном хвала председници Владе Републике Србије Ани Брнабић. На крају, желим да истакнем да у овој фабрици није реч само о производњи и квалитету, реч је о партенерству, расту и заједничкој будућности. Реч је о иновацијама, преданости и посвећености да свет учинимо бољим местом на дужи временски период. Када наши расхладни уређаји одавде крену у домове широм Европе, поред врхунског производа, носиће у себи и најбоље знање и искуство посвећених мајстора у нашој фабрици овде у Ваљеву. Хвала вам свима што сте део овог значајног пројекта, радујем се будућности испуњеној заједничим успехом и просперитетом“, казао је председник „Hisense Europe“ Хансон Хан.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је задовољство што је данас у Ваљеву. Том приликом је нагласила како је ово трећа фабрика која је отворена у Ваљеву и која ће обезбедити нових 1020 радних места у наредне три године.

„Мени је велико задовољство што сам данас у Ваљеву, што имам прилику да присуствујем обележавању још једног изузетно важног дана за Ваљево, али свакако и веома важног дана за Србију. Ова нова инвестиција „Hisense“ у Ваљеву ће обезбедити додатних око 1020 нових радних места у наредне три године. „Hisense Group“ у овом тренутку запошљава нешто мало испод 1800 радника, што значи да ће само у производњи у наредне три године стићи до око 3000 радника, а када погледамо све остале операције „Hisense Group“ у Републици Србији – продају, менаџмент, и друго, значи да ће „Hisensе Group“ у Републици Србији запошљавати преко 3000 људи и то је заиста значајно. Ја сам бескрајно захвална „Hisense Group“, зато што на овај начин пoказују огромно поштовање и указују огромно поверење Републици Србији, али пре свега нашим људима. Њиховом квалитету, њиховом знању, њиховој вредноћи и дисциплини, њиховом потенцијалу да створе неку заједничку додатну вредност, коју ћемо одавде из Ваљева извозити широм Европе.

Вероватно знате да смо се дуго мучили да обезбедимо добру привредну визију за Ваљево. Данас вам преносим поздраве председника Републике Србије Александра Вучића, који због других обавеза, а и сутрашњег дијалога са Приштином у Бриселу није могао да присуствује овоме, али му је јако значајна свака појединачна инвестиција, посебно у Ваљеву. Дуго смо се мучили да обезбедимо привредну визију за Ваљево, како би омогућили да Ваљевци остају овде, да не одлазе у друге градове и да не одлазе ван земље. И некако када се трудите, у једном тренутку ствари легну на своје место и крене инвестиција“, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, поред три велике инвестиције, постоји још амбициозних планова за Ваљево, међу којима је нова спорстка хала, реконструкција Опште болнице и још много тога.

„У последње две године ми смо успели да у Ваљево доведемо три велике инвестиције. Ово је једна и ово је она са највише створених радних места, друга је „Hansgrohe“ са 1000 нових радних места и трећа је „Bizerba“ са нешто више од 300 нових радних места. То је укупо обезбеђено више од 2300 радних места у Ваљеву само у претходне две године и то су радна места која ће се углавном тек отварати на крају ове и у 2024. години. Поред тога имамо амбициозне планове за Ваљево. Морамо да завршимо брзу саобраћајницу Иверак – Лајковац, морамо Ваљево да повежемо са ауто – путем „Милош Велики“, да завршимо пројекат гасификације и морамо да завршимо још многе ствари. Нову спортску халу, завршили смо Геронтолошки центар, чекамо употребну дозволу, морамо да урадимо Општу болницу Ваљево, у коју планирамо да уложимо додатне инвестиције од неких 110 милиона евра. Ваљево је Град огромних потенцијала, прелеп Град, један од најлепших градова Србије и изузетно близу Београда. Захваљујући ауто – путу „Милош Велики“ и брзој саобраћајници, а онда и обилазници која ће спојити Привредну зону, неће постојати разлог зашто неко ко живи у Београду не може да дође и ради у Ваљеву. Када имате квалитетну инфраструктуру, такве ствари су могуће и природне. Неће бити проблема са радним местима, долазиће људи из читаве Србије да раде и да живе у Ваљеву. То нам је била визија, сваки дан смо корак ближи испуњењу те визије и нећемо одустати, јер кажем, имамо амбициозне планове и наставићемо да радимо на томе.

Ја желим да закључим тиме што се још једном захваљујем „Hisense Group“ на поверењу, пре свега у наше људе, а онда и у нашу читаву земљу, али такође желим да кажем да је ова додатна инвестиција само још један камен или још једна цигла у зиду челичног пријатељства између Кине и Србије. Ми ћемо наставити да улажемо у то пријатељство и партнерство и надамо се да ће ово донети много тога доброг у годинама пред нама и Ваљеву и наставити да доноси читавој Србији. Хвала вам много и заиста ми је велико задовољство што у Ваљеву данас обележавамо отварање још радних места и још нових инвестиција“, закључила је Брнабић.