Једна од највећих регионалних сајамских манифестација опшег карактера у Србији, 18. Сајам привреде западне Србије, популарни СПРЕГ, свечано је отворен данас и трајаће до 8. априла у ваљевском „Омни центру“.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић

„Поздрављам вас у име града Ваљева и желим вам пријатан и успешан боравак на 18. сајму СПРЕГ. Пунолетство које СПРЕГ ове године слави, доказ је да је привреда западне Србије жива, да има шта да покаже и да дефинитивно постоји потреба за овакву манифестацију. Сигуран сам да ћемо у ова три дана имати прилику да видимо излагаче, трговце и произвођаче, којима могу бити поносне и много развијеније привреде и Европе и света. Ваљево је Град са дугом традицијом приватног предузетништва и сведоци смо да из године у годину наши привредници расту, развијају се и постају значајан фактор на привредној мапи и ван граница наше земље. Отварање нових фабрика у Ваљеву, нових радних места, значајно је за привреду овог града и ја сам сигуран да ћемо већ на следећем СПРЕГ- у имати велике и озбиљне помаке у овој области. Још једном, честитам вам пунолетство и желим вам пријатан боравак у Ваљеву“, казао је на отварању СПРЕГ – а градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Овогодишњи СПРЕГ са 173 излагача, из више од 50 општина и градова Србије, Хрватске и Словачке, наступиће на око четири хиљаде квадратних метара изложбеног простора у две хале „Омни центра” и на отвореном, на укупно 90 штандова. Око 65 одсто излагача су производне фирме, ту су мала предузећа, предузетници, занатлије. Посебна сајамска хала намењена је Домаћем трговачком ланцу (ДТЛ) који ће у сарадњи са ваљевском трговинском кућом „Еуропром”, представити понуду својих националних и локалних добављача, првенствено из области прехрамбене индустрије.

Обрад Поповић, директор ДТЛ – а

„Велико ми је задовољство што данас могу испред ДТЛ – а да вам се захвалим што сте овде са нама. У прошлој години смо остварили промет од 610 милиона евра, што нас чини једним од јако битних парнера на трговачкој мапи Републике Србије. Оно на шта смо посебно поносни, јесте да смо већ девету годину и партнери овог сајма, јер смо већ у раној фази препознали колико је то важно за мале локалне произвођаче који су у нашој непосредној близини. Једно од озбиљних вредности које као ланац развијамо је брига о нама самима, брига о пaртнерима, о нашим запосленима, али оно што посебно истичем је брига о одрживом развоју локалне заједнице. Тиме што дајемо одређени простор произвођачима из локалних малих средина, дајемо допринос да се локалне заједнице одрже на прави начин, то је наш мали допринос и надамо се да ћемо колико је у нашој моћи то радити и у будућности“, нагласио је Обрад Поповић, директор ДТЛ – а.

Сајам је свечано отворио помоћник министра за унутрашњу трговину Жарко Малиновић.

Жарко Малиновић, помоћник министра за унутрашњу трговину

„Велико ми је задовољство бити данас са вама овде. Мени није први пут да сам на СПРЕГ – у, али јесте први пут у овом формату. Мене је живот бацао у различите средине да живим у њима и ретко где се радо враћам као у Ваљево, у коме никад нисам живео, али у коме сам стекао пријатеље и кумове. Оно што краси чланице ДТЛ – а то је скромност, то су људи који скромно раде и омогућавају да се српска привреда развија. Пример је и Еуропром из Ваљева и то се све ради са малим и микро добављачима из овог краја. Ти људи не би имали никакву шансу да пласирају своје производе да није Еуропрома и ДТЛ – а. Aко погледамо од Врања, Кладова, ви ћете видети да преко 700 продавница пласира у 85 % случајева домаће производе и управо је то највећи квалитет и најбоља гаранција да српска привреда има будућност. Не можемо ми очекивати економски патриотизам од неког ко није из Србије, а у овим годинама кризе смо највише видели колико је важно да покажемо економски патриотизам и колико је важно да купујемо домаће производе. Управо домаћи трговци нам дају могућност да дођемо до тих производа. Када би мали произвођач кајмака из околине Ваљева могао да пласира свој производ да није Еуропрома. Док он дође до великих система, уз сву нашу помоћ као државе, то је тежак пут. Никад се није десило да ми замолимо ДТЛ да буде део неке националне акције која је важна за економију Србије, да се они нису одазвали и увек у тишини и увек достојанствени. Због тога је моје велико задовољство што сам данас овде и што имам привилегију и част да отворим овогодишњи СПРЕГ. Желим свим излагачима срећан рад у ова три дана, желим да стекну нове партнере и да што више својих производа продају кроз систем ДТЛ – а“, поручио је Малиновић.

КУД „Крушик“

Након свечаног отварања, а у сарадњи са ваљевским Еуропромом, учесници овогодишњег СПРЕГ – а из КУД „Крушик“, извели су пригодан програм.

На овогодишњем 18. СПРЕГ-у штанд има и Град Ваљево са Туристичком организацијом Ваљева, где ће представити своје привредне и инфраструктурне пројекте и туристичку понуду ваљевског краја.

Када је реч о пратећим програмима, данас ће се одржати предавање „Ризици кредитирања малих и средњих предузећа и предузетника и актуелне кредитне линије”, а петак је предвиђен за традиционални пролећни Сајам запошљавања у организацији ваљевске филијале Националне службе за запошљавање.

Подсећамо да је организатор СПРЕГ-а Регионална асоцијација малих и средњих предузећа западне Србије, извршни организатор ваљевска агенција „Гати”, партнери на пројекту ваљевска компанија „Еуропром” и Домаћи трговачки ланац.