Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и члан Градског већа задужен за спорт Владимир Мишковић, угостили су данас селектора Ватерполо репрезентације Србије Дејана Савића.

„Велика ми је част да данас угостим најбољег селектора ватерполо репрезентације Србије у историји Дејана Савића. У нашем граду деценијама постоји и негује се ватерполо, а са последњим успесима ватерполо репрезентације, овај спорт у Ваљеву је могу слободно да кажем доживео прави бум!
Данас имамо два клуба који играју најквалитетније домаће и европске лиге! И то је својеврсни феномен да у граду који нема прави затворен базен, има толико деце која тренирају ватерполо и пливање! И што је још важније, они постижу врхунске резултате! Са нама су данас и људи из Ватерполо клуба „Валис“, чија љубав према овом спорту, али и велико знање и посвећеност је донела резултате којима се сви поносимо.

Због свега тога, од данашњег сусрета са вама очекујем велику и конкретну подршку да унапредимо пливачку инфраструктуру у Ваљеву. Ми смо град који има сјајне природне карактеристике и налазимо се на 100 километара од Београда. Добијањем озбиљног затвореног базена, постали бисмо привлачни и за врхунске спортисте и клубове за припреме, тренинге, али и организацију такмичења.
Ми као град смо отпочели израду урбанистичког пројекта за изградњу затвореног базена на Сењаку, делу града који је близу центра и који по својим карактеристикама и термалној води која постоји, може бити право откриће за водене спортове. У лепоте и потенцијале Петнице сте се већ уверили и верујем да се слажете са мном да у Србији нема лепшег спортско-рекреативног комплекса који има још простора за развој!

Зато нам је важна ваша подршка да на обострано задовољство и корист за водене спортове у Србији, развијамо Ваљево и подржимо ове успешне младе људе који постижу врхунске резултате“, нагласио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.
Селектор Ватерполо репрезентације Србије изразио је задовољство што је у Ваљеву и поручио да ће испред Ватерполо савеза Србије подржати идеју за изградњу новог базена, јер Ваљево то дефинитивно заслужује.

„Ваљево као један мали град ће имати два велика тима у Супер лиги, можда и највећег спорта у Србији. Сви знају да је ватерполо и Ватерполо савез национални бренд и због тога смо овде да подржимо ту идеју, односно да покушамо и да остваримо један вид сарадње, где би кроз подршку дошли до одређених припрема пре свега млађих категорија. Као што знамо, 2013. године је Ватерполо савез имао идеју да се ватерполо игра у сваком граду у Србији, што рекреативно, што званично. Мислим да када се погледају сви ови услови, зашто се овде не би одиграла једна званична европска или светска утакмица између репрезентације Србије против било ког великог тима. Сама та подршка је и популаризација овог спорта и надам се да ће до реализације доћи брзо“, поручио је селектор Дејан Савић.

Председник Ватерполо клуба „Валис“ Небојша Стојаковић је напоменуо да је побољшање инфраструктурних услова од круцијалног значаја, пре свега за водене спортове.
„Пре свега имамо два клуба који ће представљати не само највиши ранг такмичења у држави, него и у регионалној лиги, у којој учествују све државе бивше Југославије. Има још једна идеја, а то је рехабилитација овог центра. Та идеја је кренула на јесен, наставља се даље, а суштина јесте да се побољшају услови. Већ постоји готов пројекат за побољшање услова кроз топлотне пумпе и соларну енергију, где ми можемо свако појединачно, преко Ватерполо савеза и ангажовањем да аплицирамо на више места и да покушамо да обезбедимо средства, како би на јесен имали заиста врхунске услове. Услови топлотне пумпе би били такви да не само да би значили спортистима, него и свим грађанима. Температура воде би била 28 – 29 степени, у зависности од жеље“, рекао је Стојаковић.
Кроз пројекат за извођење топлотних пумпи у СРЦ „Петница“, по речима директора УФК „Валис“, знатно би се уштедели трошкови гаса и струје.

„Велика је част живети у ери једне такве величине као што је Дејан Савић и са те стране још већа част да испред свих спортских радника и испред установе му пожелимо добродошлицу у наше Ваљево. Што се тиче сарадње Установе за физичку културу „Валис“ и ватерполо клубова, сматрам да је она на највишем могућем нивоу, у спортском жаргону речено, мислим да играмо у истом тиму. Ми смо видели све недостатке које би у реалном времену могли да се изведу, самим тим знамо да је вода у зимским условима нешто хладнија него од оптимума, па смо на основу идејног решења урадили пројекат за извођење топлотних пумпи, који би на нивоу од 4 године исплатио све могуће трошкове гаса које град донира и трошкове струје. Топлотне пумпе су први корак ка условима, да у свако доба дана у зимском периоду базен под балоном има температуру од 28 степени, што је стварно битна ствар“, казао је Жељко Остојић, директор УФК „Валис“.