Студенти мастер студија Архитектонског факултета, Универзитета у Београду су боравили данас у Ваљеву, у оквиру студијске посете.

Према речима њиховог професора др Зорана Ђукановића, између три града која су им понуђена да обраде у оквиру предмета Партиципативни урбани дизајн- Београда, италијанске Пескаре и Ваљева, без двоумљења су се одлучили за град на Колубари.

Студенте је најпре поздравио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, који је изразио наду да ће идеја која је потекла од професора др Зорана Ђукановића и ваљевске главне урбанисткиње Јасне Мићић прерасти у успешну сарадњу.

„Ми смо јако субјективни када причамо о нашем граду и волимо да кажемо да је Ваљево најлепши град у Србији. Ја ћу ипак да будем објективан данас и да вам кажем да сте у најлепшем граду у Србији и да ћете се у то уверити док га будете обилазили“, рекао је градоначелник.

Главна урбанисткиња Јасна Мићић је рекла да је идеја настала у комуникацији са професором Ђукановићем, који је и члан градске Комисије за планове.

„ С обзиром да нам предстоји велики рад на планирању града Ваљева, измени постојећих планова, идеја је била да у сарадњи са вама дођемо до идеја, односно предлога за израду пројектних задатака. Моја жеља је била да вам представим културне институције града Ваљева, с обзиром да планирамо ове године да конкуришемо на јавни позив Министарства културе, који се први пут организује, а то је пројекат који се зове „Национална престоница културе“. У пројекту неће учествовати Београд и Нови Сад, тако да имамо велику шансу“, рекла је архитекта Јасна Мићић.

„Наш предмет Партиципативни урбани дизајн на Архитектонском факултету је програм који се бави кадровима, али изнутра. Наш задатак није да дођемо, видимо и одемо, већ да разговарамо са вама и да нам ви дате задатак, оно што је вама важно, што ви мислите да је битно, или да је проблем“, истакао је професор Ђукановић  и изразио наду да ће сарадња Града Ваљева и Архитектонског факултета бити подигнута на још виши ниво, потписаваљем споразума о сарадњи. 

Досадашња сарадња, велики број врхунских архитеката који су потекли из Ваљева, као и велики значај који Ваљево има у култури Србије и како је професор Ђукановић рекао Ваљеву, као камену темљцу културе у Србији доказују да има доста простора за сарадњу, на обострану корист свих и Ваљева и будућих архитеката.

O Ваљеву кроз историју, али и најважнијим институцијама културе говорили су представници установа културе- Завода за заштиту споменика културе, Историјског архива, Народног музеја  и Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“. Као домаћини са студентима су били и чланови Градског већа Владимир Благојевић, Владимир Мишковић и Ненад Патијаревић, који су их упознали са градом, али и плановима развоја и пројектима који се припремају, а који ће променити изглед Ваљева и мапирати га као један од значајнијих центара у Србији.

Представници града Ваљева су разговарали са студентима и одговарали им на бројна питања, која ће им помоћи у њиховом раду и образовању.