Уз благослов његовог преосвештенства епископа ваљевског г. Исихија, данас је по дванаести пут одржано традиционално пливање за Часни крст на брани реке Градац, уз рекордан број од 83 учесника.

Први је допливао до крста осамнаестогодишњи Александар Ковачевић, који тренира ватерполо у ВК „Валис“, а који је најбржи у пливању за Часни крст био и претходне две године.

„Редован сам учесник пливања за Часни крст. Желим да честитам свим момцима који су пливали данас и који су доказали да је овај догађај све бројнији, јер је ово рекорд од 83 учесника, што је за Ваљево стварно велика ствар. Такође, желим да се захвалим људима који су дошли да нас подрже. За мене ово много значи, без Бога не можемо ништа, јер је Бог тај који нас води кроз живот“, поручио је Александар Ковачевић.

Свештеник Дејан Трипковић, који је један од организатора овог догађаја, рекао је да је данас посебан дан и велики празник, јављање Бога који спасава нас и наш род људски и који нас учи шта треба да радимо.

Дејан Трипковић, свештеник

„Драга браћо и сестре, срећан вам велики празник Богојављења, јављања Бога, Свете Тројице, Бога који спасава нас и наш род људски и који нас учи шта треба у овом животу да радимо, а то је оно најважније, да волимо једни друге, да једни у другима видимо брата свога и када видимо брата, видећемо Бога. Да упознајемо Бога једни кроз друге и да се стално сабирамо у име Божије, овако као данас овде, као у Саборном Храму и као увек што је српски народ чинио кроз историју.

Ја бих се овим путем најпре захвалио нашем владики Исихију на благослову да се ова манифестација културно – витешка одржи овде по дванаести пут. Од 2010. године смо почели са благословом блаженопочившег епископа Милутина, а уз две године паузе, ово данас је дванаесто такмичење. Такође, захвалио бих се Градској управи Ваљево која је помогла да се ово све организује, нашем Дому здравља, Ватрогасној служби, Војсци Србије, који поред учестовања у организацији и литији, учествују и у пливању. Хвала свима вама који сте дошли, хвала овој дивној деци из културно – уметничких друштава „Крушик“ и „Абрашевић“ и сваке године да се окупљамо овако у нашим храмовима, али и овде на Богојављење. Срећан вам празник свима још једном и Бог се јави“, рекао је свештеник Дејан Трипковић.

Пливању за Часни крст претходила је литургија и велико освећење воде, а потом и литија од Храма Васкрсења Христовог до Беркове бране на реци Градац, где је одржано пливање за Часни крст.

Данас је у пливању за Часни крст учествовао рекордан број од 83 такмичара, међу њима је била и једна дама, осам војника, а њих 27 је први пут пливало.

Пливање за Часни крст одвија се у дужини од 33 метра, што означава број година које је Господ поживео на земљи. Као и сваке године, пливаче је подржао велики број грађана.
У културно уметничком програму, учествовао је омладински хор Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“, под диригентском палицом Николине Нинић, као и наша суграђанка Мила Павловић, која је певала наше традиционалне нумере.