Трећа Мини oлимпијада спорта, здравља и културе трећег доба, Колубарског, Мачванског и Златиборског округа – Ваљево 2021, oдржава се данас у Ваљеву, у организацији Покрета трећег доба Ваљево.

На почетку манифестације, члан Градског већа и представник Покрета трећег доба Велимир Арсеновић је рекао да је град Ваљево организовао ову Мини олимпијаду на којој учествују представници 11 удружења Златиборског, Мачванског и Колубарског округа. Они су се такмичили у следећим дисциплинама: шах, стрељаштво, атлетика, брзо ходање на 100 метара, фудбал, кошарка, пикадо и риблов.

Из Ваљева је 60 учесника, који долазе из Удружења пензионера града Ваљева, Удружења инвалида града Ваљева, представници Покрета трећег доба Ваљева, представници Планинарског друштва Повлен и представници Асоцијација спорт за све.

„Поштовани пријатељи, драги учесници и уважени гости, у име Покрета трећег доба Ваљево, желим Вам добродошлицу и поздрвљам учеснике из Мачванског округа, ту је присутно удружење пензионера града Шапца, затим из Златиборског округа Удружење пензионера Пријепоље и Бајина башта, инвалиди и  Удружење пензионера из Пожеге. Из Колубарског округа, Удружење пензионера и Удружење инвалида Ваљево, Покрет трећег доба Ваљево и Уб, Удружење пензиoнера Мионица, Удружење пензионера Полицијске управе Ваљево, затим Удружење пензионера „Повлен“ и Асоцијација „Спорт за све“. Поздрављам председника Савеза пензионера Србије и Покрета трећег доба проф. др Андреја Савића, представнике града Ваљева, изасланика градоначелника града Ваљева Владимира Мишковића, члана Градског већа и представнике медија. Свим такмачарима желим успех и пријатан боравак у граду на Колубари“, обратио се Велимир Арсеновић, члан Градског већа Ваљева.

„Изразио би задовољство и признање Скупштини града Ваљева која је испољила разумевање и слух после вишемесечног периода, да крене са организацијом и да логистички помогне и одржи манифестацију. Ова манифестација је важна, јер окупља пензионере из три округа. Када је у питању најстарија популација грађана, држава Србија је учинила веома много на заштити здравља и циљ је да отварамо серију оваквих скупова, која ће претходити централној републичкој манифестацији која се одржава крајем септембра и почетком октобра у Врњачкој Бањи. Пензионери су испољили пуно дисциплине, били су циљна група која је испоштовала све мере Кризног штаба када је у питању здравље“, рекао је Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије и пожелео свима успех и да се опет виде на централној олимпијади током септембра и октобра месеца.

У име града домаћина, скуп је поздравио члан Градског већа, задужен за спорт, Владимир Мишковић.

„Желим да Вас поздравим у име градоначелнка града Ваљева Лазара Гојковића, а Ваљево као организатор ове манифетсације жели вам да уживате и да се добро дружите, јер спорт је такмичење и дружење и ви сте доказ како можете да се дружите и уживате у трећем добу. Желим Вам добродошлицу свима који сте дошли са стране и проглашавам отвореним игре.“

У Ваљеву су до сада организоване две мини олимпијаде са по преко 100 учесника. Спорт, здравље и култура носе обележје умешности и живљења у старости. Овај догађај представља остварење циљева Националне стратегије старења и Националне стратегије спорта Владе Републике Србије. Податак да је Србија стара земља веома забрињава. Просечна старост је 43 године, речено је на данашњој спортској манифестацији у Ваљеву. Ова мини олимпијада је увод за учешће за 14. олимпијаду у Врњачкој Бањи.