Навршило се 30 година од погибије војника Стојадина Мирковића из Горњих Лесковица, чија је жртва постала симбол отпора и патриотизма.

Деветнаестогодишњи Стојадин Мирковић је са мајором Миланом Тепићем, 29. септембра 1991. године погинуо у Хрватској, у касарни у Беденику поред Бјеловара, бранећи војно складиште муниције.

Током рата на простору бивше Југославије, 1991. године је мајор Милан Тепић, суочен са опсадом касарне, у којој се налазило војно складиште, наредио војницима, које је рат затекао на редовном служењу у ЈНА, да напусте касарну. Многи су заробљени, а многи су успели да се спасу. Ипак, млади Стојадин Мирковић је остао са својим мајором до последњег тренутка, јер се први пут оглушио о команду свог претпостављеног. Мајор Тепић је у жељи да бројно наоружање не допадне у руке припадника хрватске војске која би га користила за борбу против припадника ЈНА, дигао и себе и складиште у ваздух. Стојадина Мирковића је погодила зоља у оклопном транспортеру, у коме се налазио.

Тужни јубилеј ове године је протекао без великог скупа, због епидемиолошких мера, али херојство Стојадина Мирковића нису заборавили представници града Ваљева и ваљевске Касарне.

У име Министарства одбране и Војске Србије, уз војничке почасти, цвеће је на бисту Стојадина Мирковића, која се налази у дворишту Основне школе „Милош Марковић“ у Доњим Лесковицама, положила делегација на челу са командантом Гарнизона у Ваљеву пуковником Сашом Стојиљковићем.

У име града Ваљева и градоначелника Лазара Гојковића, цвеће је положио члан Градског већа Ненад Патијаревић.

Породица Стојадина Мирковића и мајка Анка, са директорком школе Невенком Васић чувају успомену на храброг војника, који је прозван „Синђелићем подно Повлена“.

http://nebojsastefanovic.rs/

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић је јуче разговарао са породицама мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића.

У недељу је Удружење „Србски светионик“ организовала спомен марш од Ваљева до Доњих Лесковица за Стојадина Мирковића и Милана Тепића.

https://srbskisvetionik.org.rs/

Након три деценије од погибије храброг момка из ваљевског села, сигурно је да није заборављен, али да се никада не можемо адекватно одужити за његову жртву.

У ваљевском насељу Попаре једна улица је названа по њему и о херојству Милана Тепића и Стојадина Мирковића снимане су ТВ емисије, написане књиге, песме, новински чланци. Ипак, најважније је да се успомена на поштеног момка из Горњих Лесковица чува у срцима, најпре његових земљака, а потом и широм Србије и читавог света, где живе Срби, јер до мајке Анке често долазе информације о активностима поштовалаца лика и дела Стојадина Мирковића и Милана Тепића.