После Београда и Крагујевца, Ваљево је трећи град са којим је Требиње успоставило званичну сарадњу у области туризма. Протокол о сарадњи Ваљева и Требиња су у суботу, потписале директорке две туристичке организације- ваљевске Ана Марковић и требињске Мирјана Путица. Протокол је потписан са циљем унапређења сарадње у области туризма, заједничке туристичке промоције, сарадње на  пројектима, заједничким наступима на међународним и домаћим сајмовима, као и боље повезаности туристичких агенција.

Размена протокола

Потом је у недељу организован штанд „Ваљево у Требињу“ у централној градској пешачкој зони. Том приликом је представљено историјско, верско, туристичко и гурманско Ваљево. Штанд су посетили бројни Требињци, али и туристи који су тог дана били у овом граду и упознали се са туристичком понудом Ваљева.

На свечаности у „Граду сунца“ којом је отпочела летња туристичка сезона, пред угледним личностима Требиња- градоначелником Мирком Ћурићем, председником Пословног система  „Свислајон“ Родољубом Драшковићем и осталим значајним личностима и  бројним гостима Требиња, међу којима је и Туристичка организација Београда коју је представљао директор Миодраг Поповић, презентовано је Ваљево и договорена сарадња.

Директор Туристичке организације Београда

Један од најлепших градова у целом региону, а последњих неколико година, град који се убрзано развија и доживљава експанзију туриста је Требиње. Ваљево је трећи српски град поред Београда и Крагујевца са којим су остварили сарадњу на пољу туризма.

Требиње панорама

За Ваљевце је Требиње одувек био важан град, а бројни суграђани имају блиске пословне и личне контакте са тамошњим становништвом. Једна од заједничких веза је и живот и дело владике Атанасија Јевтића, који је дуго био епископ захумско- херцеговачки. Усадио је Требињцима љубав према Ваљеву, манастиру Ћелије и свом духовном учитељу Ави Јустину Поповићу.

„Требиње много очекује од предстојеће туристичке сезоне, која ће према свим проценама и анализама, бити једна од најбољих до сада. Дајмо сви допринос надолазећој туристичкој сезони, својим примером покажимо однос према туризму, свом граду и сваком госту који нас посети – будимо и овог лета добри домаћини“, поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, на свечаности приређеној за предузетнике из туристичког сектора Требиња.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић

Поздраве из Ваљева и позив на сарадњу, градоначелнику Требиња пренела је Драгана Терзић,  чланица Градског већа задужена за туризам:  „Спремни смо на сарадњу на ширем пољу. Овај Протокол је дао оквире у којима ми можемо убудуће да сарађујемо. Ово су први кораци и пружају велике могућности. Ваљево је спремно да дочека госте из Требиња.“

Директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић је рекла да осим туризма, сарадња два града може бити у областима привреде, културе и спорта:

„Кроз ову сарадњу, грађани Ваљева и Требиња могу упознати лепоте оба града. Циљ овог Протокола је да се увежемо и развијемо манифестације на пољу туристичке понуде и да заједно са Западном Србијом вама представимо не само туристичку понуду, већ и привреду Ваљева.“

„Овим Протоколом се формализује сарадња, успостављена почетком 2020. године, али због вируса Корона је одложена до сад. Сарадња и партнерство у овој области су у обостраном интересу“, рекла је Мирјана Путица, директорка Туристичке организације Требиње.

Штанд Ваљева

Представник Туристичке организације Требиње Жарко Вицо је рекао да су први контакти са Ваљевом остварени на Сајму туризма у Београду.

„Већ имамо контакте на индивидуалним нивоима, а сада смо то преточили и у званичне контакте између два града и две туристичке организације, културних организација два града. Постоји велика могућност за реализацију пројеката прекограничне сарадње, где се даје новац из различитих извора, посебно потенцирам Европску унију. Можемо да разменим искуства локалних самоуправа, позитивну праксу из оба града.“

Он је истакао да је Требиње у Ваљеву препознато као привлачна туристичка дестинација и то је примећено последњих пет година. Прошле године је то било веома видљиво.

О искуствима у области пољопривреде и подршке пољопривредницима, као и о концепту „Херцеговачка кућа“, који је објединио под заједнички бренд све производе хране, пића, чајева, козметике, представници Ваљева су разговарали и са Веселином Дутином, директором „Агро фонда“. Овај фонд има иновативан приступ у развоју пољопривреде на подручју Требиња. Осим финансијске подршке кроз разне програме и грантове, Агро фонд је инсталирао четири хладњаче за откуп воћа и поврћа, набавио пољопривредну механизацију, коју бесплатно уступа малим пољопривредницима, гради систем за наводњавање пољопривредних површина, отворио лабораторију за испитивање квалитета хране итд.

Требиње располаже разноврсном и комплексном туристичком понудом. Само Требиње се већ позиционирало као бренд на регионалном тржишту. Ниједан туриста не би требао да не посети центар града, башту „Платани“ са столетним стаблима, Херцеговачку Грачаницу, манаситир на брду Црквина, где је сахрањен велики песник Јован Дучић, али и остале значајне манастире, попут манастира Тврдош. Стари Арсланагића-Перовића мост је својеврсна туристичка атракција. Нова туристичка дестинација од пре пар година је „Град сунца“, који располаже разноврсним садржајима, међу којима се издваја велелепни аква парк, дино парк, дечје играонице, спортско-рекреативни центар за све спортове, угоститељска понуда са хотелом „Панорама“ који има пет звездица, етно село, а прави се и потпуно нова варош.

Гастрономија је једна од најпрепознатљивијих области. Традиционални и аутохтони производи попут пршуте и вина су бренд овог града. Требиње је вински крај и у њему има 20 регистрованих винских подрума. Више од 15 је спремно да угости веће групе туриста и да им понуди дегустацију различитих вина, од којих се издваја сорта белог вина Хереговачка жилавка. Ово поднебље које се налази у појасу медитеранске климе даје посебан укус и осталим сортама црвеног вина, попут Вранца.

Ранко Петијевић је четврта генерација у породици која се бави производњом вина и гајењем винове лозе. Има и блиске породичне везе са Ваљевом, а важи за једног од најбољих произвођача вина у Требињу.

Винарија Петијевић

„Бавимо се професионално производњом вина и винским туризмом. Задовољни смо, производимо око 70.000 литара вина, што искључиво ради породица. Површина под виновом лозом је 3 хектара и имамо око 11.000 чокота. Засади су Жилавка и Вранац. Имамо идеалне услове у Херцеговини због близине Дубровника, Хрватске и Црногорског приморја и заживела је винска цеста у коју је ушло осам винарија из Требиња. Долазе туристи са свих страна света, али не и последње две године због короне. Двадесетак година садимо наше сорте Жилавку и Вранац, које су везане за наше поднебље , јер је то било запостављено и сада имамо квалитетно грожђе и вино које купци препознају. Временске прилике су нам последњих година биле наклоњене. Мој савет младим виноградарима и винарима је да се држе породичног бизниса, да не праве велике количине вина и да саде сорте које су пригодне за то поднебље“, поручио је на крају познати винар Ранко Петијевић.

Дражен Милић сликар

У Требињу на уласку у стари град, своје уметничке слике и сувенире продаје Дражен Милић, академски сликар и пријатељ Ваљева. Десет година је посећивао Ваљево и фестивал „Златни опанак“, играјући фолклор. Он је отворио први званични атеље за израду сувенира у Требињу и спојио је љубав према свом граду, култури, традицији, фолклору и сликарству у бренд, који се зове „Арт шпајз“. Већ шест година организује Интернационалну уметничку колонију сликара „Коло“, где уметници из целог света десет дана сликају у Требињу.

„Ми смо доста били наслоњени на Црногорско и Хрватско приморје и нама је током дана долазило 15,20 аутобуса туриста. Последње две године, што нам је драже, више долазе туристи из Србије и БиХ. Добро се зна да су домаћи туристи најбољи купци, док странци пуно вагају шта ће да купе. Мене за Ваљево везује и моја колегиница са класе Добрила Марковић, која је сада наставник у једној ваљевској школи. Захваљујући њој и „Златном опанку“ заволео сам Ваљево и свих десет година сам долазио, док сам био у извођачком ансамблу. Има доста веза између Требиња и Ваљева. Једна велика веза је владика Атанасије, који се родио у ваљевском крају, а овде је сахрањен“, рекао је Дражен Милић.

Влада Додовић и Дражен Милић

У Требињу су боравили и представници Удружења „Клуб Арс нова“ из Ваљева. Влада Додовић из овог удружења је рекао да је сличност Ваљева и Требиња по менталитету, али и херцеговачко порекло већег дела Ваљеваца определило да се пријаве на конкурс код Управе за дијаспору Министарства спољних послова.

„Кренули смо да оснажујемо везе на један озбиљнији начин и на више фронтова. Требиње је један од градова у коме кроз пројекат „Упознајмо се, повежимо и сарађујмо“  планирамо да организујемо још сусрета у оба града“, најавио је Влада Додовић.

Током прошлог лета у Требињу се изложбом „Фантастика“ представила Модерна галерија из Ваљева. Део своје вредне колекције приказан је у оквиру 8. Фестивала медитеранског и европског филма. Годинама ваљевски глумци и редитељи успешно наступају на позоришном „Фестивалу фестивала“.