Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић, одржала је данас састанак са градоначелником града Ваљева, директорима средњих школа, као и председницима општина Колубарског округа. Циљ и тема састанка било је унапређење плана уписа за дуалне образовне профиле у школској 2021/2022. години.

Градоначелник Ваљева истакао је значај дуалног образовања за град Ваљево и цео Колубарски округ и пожелео добродошлицу помоћници министра.

„Тема о којој ћемо данас разговарати је јако важна, како за школе, тако и за целокупни Колубарски округ, јер дуално образовање пружа могућност младима да у истом и остану. Учење кроз рад омогућава деци да стекну важне компетенце које ће им помоћи и припремити за будућност, лични развој, а самим тим и за обављање жељеног посла. На тај начин привреда у нашем округу остварује бенефит, јер је добила већ формираног младог човека који је упознат са радним процесима. Радимо на томе да унапредимо дуално образовање код нас. Техничка школа  је у систему дуалног образовања од 2017. године, а Влада Републике Србије оснива тренинг центар, где ће се поред формалног образовања, одвијати обуке и преквалификације, помоћу којих ће млади остварити и практична и теоријска знања, која ће им омогућити бољу запосленост“, нагласио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

У односу на претходне године, реализовање плана уписа је значајно промењено, тако да од ове године, држава заједно са системом образовања, али и са привредницима промишља шта је најбоље за младе људе.

„Велико ми је задовољство што сам данас у Колубарском округу, што сам у граду Ваљеву. Захваљујем се градоначелнику, као и свим председницима општина Колубарског округа. По први пут, од увођења дуалног образовања од пре четири године, променили смо начин плана реализације уписа, што значи да о томе не доноси одлуку само систем надлежан за образовање, него за једним столом седе и градоначелник и председници локалне самоуправе, председници општина, представници Привредне коморе Србије, директори школа. Ми говоримо о једном заиста значајном броју од 10 хиљада ученика, 110 школа, преко 900 компанија које су у процесу акредитације, говоримо о законској регулативи која постоји у Републици Србији, Закон о дуалном образовању у области средњег образовања, Закон о високим дуалним студијама који је врло актуелан ове године, што значи да целокупан наш систем образовања се трансформише у оном домену који говори о квалитету који нашим младим људима јако значи. Наши млади људи сигурна сам да не желе да иду из овог дивног града Ваљева и овог читавног региона. Ми смо на потезу да кроз компаније које послују у овом граду, али и у целом региону отворимо врата свих тих компанија и дамо тим младим људима управо оно што они желе, а то је да остану у својој земљи“, рекла је помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић.

Проф. др Габријела Грујић је нагласила да ће Техничка школа у Ваљеву добити статус тренинг центра, са пет подручја рада који су усмерени на развој сарадње са привредом.

„То значи да ће тај центар бити не само центар за развој дуалног образовања, него ћемо имати могућност да радимо преквалификације, доквалификације, дакле да се крећемо за потребама привреде, како би што већи број људи могао да се запосли у овом региону. Целокупан систем, све оно што ви имате у региону можемо на врло квалитетан начин да умрежимо са одређеним субјектима који могу да отворе врата вашим младим људима“, навела је проф. др Габријела Грујић.

Састанку су поред градоначелника Ваљева, председника општина Колубарског округа и директора средњих школа, присуствовали и председник Привредне коморе Србије, као и начелница школске управе Зорица Јоцић.