Родитељи будућих ђака првака ће од понедељка, 26. марта 2022. године, преко апликације моћи да закажу електронско тестирање и упис ученика у први разред основне школе.

„Родитељи неће доносити никаква документа у школу, а за упис су потребна четири документа: извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, потврда о обављеном лекарском прегледу и потврда о завршеном припремном предшколсом програму. Сва та четири документа се могу пробавити електронским путем и ту обавезу имају школе. Уколико се лекарски преглед обави код приватних лекара, у том случају родитељи треба да донесу у школу то уверење“, нагласила је начелница Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић.
Тестирања за упис у први разред обављају педагог и психолог, а истог дана када се заврши тестирање, извршиће се и упис деце у школу која је изабрана. Школе уписују ученике који су са њихове територије, а уколико се јаве са подручја других школа, уколико имају просторне и кадровске ресурсе, могу примити ученике и са другог подручја.
„Број ученика првог разреда ове године у Ваљеву је скоро исти као и прошле године, 751 ученик. У осталим општинама Колубарског округа број ученика је такође сличан, само што у Лајковцу има 16 првака више. Наше школе су у обавези да имају објављене информације о могућности заказивања електронског тестирања ученика првог разреда, да објаве на школском сајту, огласним таблама или у медијама, како би родитељи били упознати и имали све потребне информације“, рекла је др Зорица Јоцић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и Канцеларија за информационе технологије и еУправу ће пружати подршку родитељима, а контакт телефони на које се родитељи могу обратити за помоћ су:
Министарство просвете, науке и технолошког развоја: 011/ 735-0557;
Канцеларија за информационе технологије и еУправу: 011/ 735-0561.