Београд – 6. децембра 2022. Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Форум младих са инвалидитетом покренули су четворогодишњи пројекат “Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом” вредан 2 милиона долара који ће имати за циљ стварање једнаког приступа при запошљавању особа са инвалидитетом и подстицање отворенијег и инклузивниjeг тржишта рада. Пројекат ће се реализовати на националном нивоу са фокусом на Београд, Суботицу, Нови Сад, Зрењанин, Ваљево и Ниш.

„Давне 1987. Роберт Л. Бургдорф Јр, адвокат који је радио у Америчком Националном Већу особа с инвалидитетом израдило је прву верзију Закона о Американцима с инвалидитетом, који је постао закон 1990. године у Сједињеним Државама. Председник Бајден, тада сенатор из Делавера, био је ко-спонзор тог закона. Закон је учинио незаконитом дискриминацију на основу инвалидитета, а такође је поставио стандарде и правила како би се олакшало пуно учешће особа с инвалидитетом у америчком друштву“, рекао је амерички амбасадор Кристофер Хил. „Србија је већ усвојила неке политике за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом. Честитам вам на томе. Уверени смо да ће овај нови програм подстаћи напоре овде у Србији да се више економских прилика свима учини доступним.“

Упркос многим афирмативним мерама у вези са запошљавањем особа са инвалидитетом и напретку у овој области, они се и даље суочавају са вишеструким изазовима и препрекама приликом уласка на тржиште рада. Према званичним подацима, 70% особа са инвалидитетом је је сиромашно, а више од половине њих зависи од социјалних давања.

„Запошљавање је један од најмоћнијих механизама за оснаживање особа са инвалидитетом. Зарада је основа независности, за коју се и ми боримо. Велики је број особа са инвалидитетом које су незапослене због друштвеног система који особе са инвалидитетом ставља у пасивну позицију да се ослањају на бригу и подршку других људи. Ми у Форуму младих са инвалидитетом већ 14 година пружамо подршку особама са инвалидитетом и послодавцима и покушавамо да пронађемо решења за њихово укључивање на тржиште рада“, изјавила је Јована Кривокућа-Миловановић, извршна директорка Форума младих са инвалидитетом.

Како би афирмисали међусобну подршку и сарадњу на активностима, а у циљу одржавања инклузивног тржишта рада и подстицања друштвено одговорног деловања послодаваца, Форум младих са инвалидитетом потписао је Меморандум о разумевању са градоначелницима Зрењанина Симом Салапуром, Ваљева Лазаром Гојковићем, Ниша Драганом Сотировски, секретарком за социјалну заштиту Београда Александром Чамагић, градском менаџерком Суботице Загорком Панић, в.д. начелницом Градске управе за социјалну и дечију заштиту Новог Сада др Лидијом Томаш, као и директорком сектора за подршку запошљавању Националне службе за запошљавање Недом Милановић, председницом Националне организација особа са инвалидитетом Иванком Јовановић и саветником председника Привредне коморе Србије др Александром Перићем.