Данас је други уписни круг у средње школе. Министарство просвете је на време објавило распоред уписа ученика по средњим школама и по образовним профилима. Начелница Школске управе др Зорица Јоцић каже да су сви ученици у Колубарском и Мачванском округу распоређени. Она је рекла да је план уписа добро урађен, тако да није скоро била добра попуњеност у школама, као што је сада.

„У Ваљеву, Шапцу и Лозници као центрима два округа, неће бити расформирано ниједно одељење ни у једној средњој школи. То значи да смо добро урадили план уписа. У Ваљеву се овог пута веома активно укључила и локална самоуправа у планирање уписа. Градоначелник Лазар Гојковић је заједно са директорима средњих школа и представницима Школске управе анализирао где се може повећати број одељења, а где смањити. Дошли смо до једног плана уписа, који се показао као изванредан, јер у Ваљеву су Техничка, Економска, Медицинска и Ваљевска гимназија апсолутно у првом кругу уписале сву децу. Ни у Пољопривредној школи неће бити расформирано ниједно одељење. Имамо слободних места на смеру пољопривредни техничар и на још пар образовних профила, али не толико да не могу да се формирају одељења“, рекла је Зорица Јоцић.

Први пут после дужег времена, у Медицинској школи је повећан за једно број одељења, тако да је уместо у шест, у седам одељења уписано 210 деце.

„Сва места су попуњена у првом кругу. Деведесет будућих медицинских сестара и техничара је уписано. У Техничкој школи већ годинама влада велико инетерсовање за све образовне профиле. То не чуди, јер смо у Ваљеву добили две нове фабрике те оријентације и види се да је интересовање ученика и њихових родитеља за Техничку школу заиста велико. Гимназија је ове године одлично прошла, све је попуњено, осим неколико места у специјализованим одељењима, али то су она одељења за која је потребно положити пријемни испит“, истакла је начелница Школске управе.

И у осталим општинама Колубарског округа нигде нема расформирање одељења, јер су сви прешли доњи праг ученика колико је потребно. Мало већи проблем је у Осечини, али и они ће формирати одељења економског техничара и трогодишњи образовни профил.

Др Зорица Јоцић је рекла да су веома задовољни оним што су урадили, почев од плана уписа, преко завршног испита и уписа ученика у средње школе. Очекује нас и августовски рок за завршни испит и он ће бити 16, 17. и 18. августа, када ће осам ученика из Колубарског округа, који због здравствених разлога нису могли сада, тада полагати завршни испит. Они ће бити распоређени преко броја, неће бити нико закинут и биће распоређени према поенима и својим жељама.