Село Причевић је, у организацији предузћа „Агроразвој- ваљевске долине“, четврти пут угостило бројне излагаче и госте на 15. Овчарској изложби и 4. Фестивалу јагњећег печења, који су одржани у недељу.

Излагачи из ваљевских села, њих 28 приказало је на ком је нивоу овчарство у ваљевском крају. Према речима струке, коју је и ове године заступао професор Пољопривредног факзлтета др Цвијан Мекић, остварен је значајан напредак, а најбољи међу најбољима је Александар Станаревић из Доње Каменице.

За најбоље услове за гајење грла награђен је Љубо Стојковић из Станине реке.

Наградом за најбоље припремљено јагњеће печење је награђено газдинство Тимотић, а најбољи котлић је припремила екипа домаћинства Драгојевић.

Дугогодишњи сарадник Овчарске изложбе др Радисав Вујић је за 40 година рада награђен специјалном плакетом за уложену енергију и свестрани допринос у раду и развоју сточарске производње.

У категорији младих овнова, шампионску титулу је понело газдинство Рада Живановића из Осечине, а прво место је припало газдинству Небојше Бирчанина из Суводања. Бирчанин је награђен и у категорији двиске, а Славко Марковић је са својим грлима понео шампионску титулу и у категорији двиске и у категорији млађих оваца. У овој категорији је прво место припало Марку Гавриловићу из Дегурића.

Милош Миливојевић из Доњих Лесковица је награђен првом наградом, а шампион категорије старије овце је припало одгајивачу Душку Мирковићу.

Одгајивачи приплодних овнова  Небојша Бирчанин из Суводања и Александар Станаревић из Доње Каменице су награђени првим местом, односно шампионском титулом за своје овнове.

Манифестацију је отворио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, који је поздравио окупљене учеснике и госте.

„Част и задовољство је бити данас у Причевићу, селу које је надалеко познато по вредним људима, пољопривредницима и наравно јагњећем печењу. Све то чини још бољом ову манифестацију, која се састоји из два дела – Овчарске изложбе и такмичења у припреми јагњећег печења. Град Ваљево се труди да буде поуздан партнер, да унапредимо инфраструктуру, а наше стручне службе стоје на услузи пољопривредницима дајући субвенције, савете и другу подршку. Ове године, град је издвојио 85 милиона динара за субвенције у пољопривреди и циљ нам је да се ту не зауставимо и да следеће године издвојимо још више новца за субвенције пољопривредницима. Резултат овог заједничког рада види се и данас присуствујемо једној квалитетној манифестацију“, поручио је на почетку градоначелник.

Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић је рекао да Министарство пољопривреде даје субвенције, поготово за овчарство, које је последњих година у експанзији.

„На жалост, нашем сточарству, поготово млечном говедарству треба да се помогне и држава ради на томе. Овчарство је у експанзији и то се види и данас. Ми као држава, заједно са Градом чинимо све да се пољопривредним произвођачима олакша и кроз буџете градова и кроз Министарство пољопривреде. Морам да кажем да је буџет града Ваљева за пољопривреду један од већих у Србији и то је јако добро“, рекао је Богићевић и најавио да ће Министарство пољопривреде идуће године помоћи организацију ове манифестације.

Културно-уметнички програм, 28 излагача домаћих производа, мирис печња који се ширио, укусно прасеће и јагњеће печење, који су се продавали по 1600 и 2200 динара за килограм, али и пратећи програми, које су у самом селу и дуж пута организовали предузимљиви мештани, привукли су јуче у Причевић неколико хиљада људи, показујући да ова манифестација има лепу будућност.