Свечани чин устоличења изабраног Епископа ваљевског г. Исихија Рогића, обављен је данас у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Пре Свете Архијерејске Литургије дочекан је Патријарх српски г. Порфирије и више архијереја Српске православне цркве, након чега је Светом Архијерејском Литургијом началствовао новоизабрани Епископ ваљевски г. Исихије Рогић, уз саслуживање више архијереја СПЦ, свештенства и свештеномонаштва.

Светом Архијерејском Литургијом, потврђен је избор новоизабраног Епископа ваљевског г. Исихија, односно увођења у трон Епархије ваљевске.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић присуствовао је Светој Архијерејској Литургији, као и представници општина Колубарског округа, припадници војске, полиције, представници јавних установа, али и бројни грађани који су дошли да дочекају новог Епископа.

Светој Архијерејској Литургији присуствоваo је и министар спољних послова Никола Селаковић и Маријана Савић Симић, шеф Кабинета Министарства правде, која је у име министарке правде Маје Поповић и у своје лично име, честитала устоличење новоизабраном Епископу ваљевском г. Исихију Рогићу, пожелела добро здравље и изјавила да дубоко верује да ће успешно и мудро наставити рад на духовној обнови и ширењу јединства, доброте и љубави, на радост и добробит Српске православе цркве и свих њених верника.

Свету Архијерејску Литургију увеличали су бројни хорови. Певали су хор свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића, Мешовити црквени хор “Хаџи Рувим”, дечији црквени хор, Камерни хор “Емануил”, као и хор “Ковиљских монаха”.

Након устоличења Епископа ваљевског г. Исихија Рогића, уследила је молитва за владику Исихија, наког чега је новоизабрани Епископ ваљевски изговорио беседу.

Владика мохачки Исихије је на дужност епископа ваљевске епархије изабран на овогодишњем мајском заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве уместо почившег епископа Милутина.

На многаја љета, Преосвећени Владико Исихије!

Биографија новоизабраног Епископа ваљевског г. Исихија

Епископ Исихије (Рогић) је рођен 3. новембра 1965. године у Москви, од оца Милутина и мајке Јелене Рогић. Живео је у Београду али је, услед очеве дипломатске службе, већи део детињства и младости провео у иностранству. Поред Москве, живео је у Пекингу у Кини, Рангуну у Бурми, Картуму у Судану и у Вашингтону у Сједињеним Америчким Државама. Основну и средњу школу је похађао на енглеском и на српском језику. Године 1985. завршио је Дизајнерску средњу школу у Београду и стекао звање ликовног техничара дизајна графике. У периоду од 1987. до 1991. године, студирао је психологију на Универзитету Дистрикта Колумбије у Вашингтону (САД), као и на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Дипломирао је богословске науке на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2018. године.

На самом почетку духовне и материјалне обнове манастира Ковиља, које је започео данашњи Патријарх српски г. Порфирије, отац Исихије се као искушеник придружио ковиљском братству 1991. године, да би у монашки лик био пострижен руком Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, на празник Сретења Господњег 1995. године. У чин јерођакона је рукоположен од тадашњег Епископа јегарског и игумана ковиљског г. Порфирија, 18. јула 1999. године, а недељу дана касније рукоположен је у чин јеромонаха. Достојанством архимандрита одликован је 21. новембра 2014. године и, на предлог игумана и ковиљског братства, постављен је за намесника ковиљске обитељи.

На редовном пролећном заседању одржаном у Пећкој Патријаршији и Београду од 29. априла до 10. маја 2018. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Исихија (Рогића), за викара Епископа бачког, са титулом епископ мохачки. Владика Исихије изабран је за Епископа ваљевског на овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Београду.

Епископ Исихије говори енглески и руски језик.