Три реновиране стамбене зграде у Ваљеву оствариле уштеду електричне енергије у износу од чак 28 %.


У оквиру заједничког пројекта Министарства рударства и енергетике, Града Ваљева и УСАИД Пројекта Боља енергија који је обухватао енергетску санацију стамбених зграда у улицама Владе Даниловића, Владике Николаја и Сретена Дудића у Ваљеву, завршено је постављање термо изолације и извршена је замена улазних врата и прозора на заједничким просторијама. Поводом завршетка радова ове стамбене јединице 10. априла посетили су и амерички амбасадор Kристофер Хил и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Овом приликом састали су се са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и управницима стамбених јединица, са којима су у новембру 2022. године потписани уговори за реализацију пројекта суфинансирања мера енергетске санације стамбених заједница, које су изабране на јавном конкурсу за доделу субвенција.

“Велико је задовољство бити у граду Ваљево, где смо још једном могли да се уверимо у одличну сарадњу коју је Америчка амбасада, кроз пројекат Боља енергија, остварила са грађанима Ваљева, као и на одличној идеју чији је циљ унапређење енергетске ефикасности. Често се о енергетици говори и у терминима који су доста технички или технолошки можда неразумљиви, али који се на крају своде на то да умете да користите већ познате технологије, као што је топлотна изолација, и да врло брзо видите резултате, као што су знатно мањи рачуни које добијате на крају месеца, а који су потрошачима на крају крајева најбитнији. Морам да кажем што се тиче Америчке амбасаде у Београду, нама је велико задовољство што сарађујемо са Владом Републике Србије како на националном, тако и на локалном нивоу и нагласио бих да је врло важно да ћемо се и будућности бавити налажењем решења која су битна за обичне гађане и радити заједно на њима. Захвалио бих се свима који су учествовали на овом пројекту, градоначелнику Ваљево и министарки Ђедовић, што су омогућили ову посету, где смо добили прилику да се уверимо у резултате, као и да поразговарамо са људима који су се суочавали са овим проблемима, а које смо успели да решимо овим пројектом.“- Изјавио је амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

Оно што је претходило радовима на ова три стамбена објекта била су испитивања експерата из УСАИД Пројекта Боља енергија, која су показала да свака зграда уградњом стиропора дебљине 10 центиметара може остварити уштеду енергије од 28 %, а у случају замене крова и врата уштеда ће бити чак 53 %. Станари поменутих стамбених јединица су препознали ову прилику и радо се одазвали овом пројекту, где су учествовали и својим средствима помогли његову реализацију.

“Хвала УСАИД-у што се прикључио Националном програму енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова и учествовао у финансирању радова на пет зграда у Ваљеву. Повећање енергетске ефикасности је важно не само због актуелне енергетске кризе, него и у процесу енергетске транзиције јер се тиче и енергетске сигурности и заштите животне средине. Обезбедили смо додатна средства за наставак програма субвенција за грађане и радићемо на томе да што већи број грађана може да смањи потрошњу енергије у својим домаћинствима“, рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.


„Важно је да напоменем да смо упоредили потрошњу из јануара прошле године и јануара ове године. Уштеде енергије се крећу од 15-40%, у просеку негде око 27%, што зависи од врсте и начина грејања. Стан у поткровљу, који је имао изолацију од 5 цм, која је по пројекту морала да се скине и да се стави 10 цм изолационог материјала, сада има уштеду од чак 35%, што је нарочито добро“ потврдио је Милан Милисављевић, професионални управник зграде у улици Владе Даниловића.


Милован Чолић, станар зграде у улици Владе Даниловића потврдио је: „Изузетно смо задовољни изгледом зграде, много је лепша. Отприлике 30% су нам сада мањи рачуни за струју. Ми се грејемо на Елин пећ. Прошле године смо користили две, једну у спаваћој, једну у дневној соби, ове године нам је једна довољна да би угрејали стан.“
Веома смо задовољни оним шта је урађено и ако станари ове зграде буду продавали свој стан једног дана, он ће имати много већу вредност него пре захваљући реновирању које је одрађено”, изјавио је господин Милисављевић, станар зграде из улице Владе Даниловића 1.
Активности на енергетској санацији се овде не завршавају и у плану је и почетак радова у Карађорђевој улици у Ваљеву у наредном периоду.


УСАИД пројекат Боља енергија већ другу годину за редом настоји да својим активностима не само едукује становништво већ и да кроз имплементацију пилот пројеката и успостави моделе финансирања енергетске ефикасности у Србији.