У Казнено-поправном заводу у Ваљеву данас су награђени најбољи учесници 17. Републичког фестивала осуђеничког литерарног стваралаштва.

Ове године је пријављено 275 радова у категоријама прозе и поезије из 23 поправне установе и затвора у Србији.

У категорији ПОЕЗИЈА пријавило се 108 аутора са 186 радова. 

У категорији ПРОЗА пријавило се 67 аутора са 89 радова, укупно 275 радова.

Жири, у саставу глумац Зоран Ћосић, као председник и чланови, професорке српског језика Данијела Голубовић и Наташа Антонић, за најбоље су прогласили:

У категорији прозе: 

Прву награду добија рад „Бака“, аутор И.Б. из КПЗ  за жене Пожаревац. 

Награђени добија 15000 динара, књигу и диплому

-Другу награду деле рад „Мозаик“, аутор М.С. из СЗБ Београд, и рад „Осмех који памтим“, 

аутор С.М. из СЗБ Београд.  Награђени добијају по 5000 динара, књигу и диплому.

Трећу награду деле, рад „Бити прави“, аутор М.Ш. из ОЗ Нови Сад и рад „Осмех који памтим“, аутор Д.М. из КПЗ Београд Падинска Скела. Награђени добијају по 4000 динара, књигу и диплому.

Похваљени су следећи радови: „Срце од меда“, аутор Д.Л. из КПЗ Пожаревац; рад „Осмех који памтим“, аутор В.И. из КПЗ Пожаревац.  Похваљени добијају књигу и диплому.

У категорији поезије

Прву награду добија рад „Пред иконом Богородице Тројеручице Хиландарске“, аутор Ђ.Т. из ОЗ Чачак. Награђени добија 15000 динара, књигу и диплому

Другу награду деле, рад „Кустос“, аутор Р.Т. из КПЗ Београд Падинска Скела и рад „Место за нас“, аутор М.Д. из ОЗ Зајечар. Награђени добијају по 5000 динара, књигу и диплому.

Трећу награду деле радови „Покорен, првим погледом“, аутор Д.И. из КПЗ Сремска Митровица и рад „Једном прасету“, аутор А.Р.  из КПЗ Сремска Митровица.

Награђени добијају по 4000 динара, књигу и диплому.

Похваљени су следећи радови: рад „Вампирица“ и „Мирочка ноћ“, аутор М.Ј. из КПЗ Ћуприја, рад „Осмех који памтим“, аутор И.М. из КПЗ Сремска Митровица, 

Похваљени су добили књигу и диплому.

 Глумац Зоран Ћосић је рекао да је жири имао тежак задатак, пошто је бар половина од пристиглих радова била у конкуренцији за прве три награде:

„Ти радови су дубоки, слојевити, разноврсни по стилу и жанру и важно је да смо ми све одлуке донели једногласно. Пошто је квалитет тих радова био респектабилан, ми смо организаторима предложили да другим и трећим наградама додамо још по једног добитника.“

Госте је поздравила Наташа Стевановић, начелница Службе за третман, која је рекла да по 17. пут окрећемо странице прозе и поезије:
„То за све нас значи да смо се повезали, као колеге, чија је сврха све оно што смо радили заједно са осуђеним лицима. А то је покретање промене код оних који су нам поверени на старање одређено време у свим институцијама. Омогућили смо кроз овакав фестивал да онај ко жели да комуницира са собом, са другима преко писања, да се чују сви они који су се отворили и себи и другима. Негујемо креативност, оно што се зове још једна коцкица у мозаику сваког од вас на третману. Хвала и онима који су се потрудили да организују рад са оваквим осуђеним лицима и да пошаљу радове. Верујте, сваке године смо посебно изненађени и узбуђени када отварамо ове радове.“

Музичка група „Слобода звуком“ музичке секције КП Завода је била задужена за музички део програма и побрала симпатије присутних осуђеника, али и бројних гостију.

Такође, рецитатори Ваљевске гимназије су прочитали најуспешније награђене радове, а новинарка Славица Вујанац је водила програм.