Уз подршку Владе Републике Србије, Ваљево је на прагу решавања вишедеценијског проблема аерозагађења.
Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић истиче да је поносан на чињеницу да је држава стала иза Ваљева, што показује озбиљност и државе и града Ваљева.
Доказ за то је и закључак Владе Републике Србије да се гасовод продужи до градске „Топлане“ и „Крушика“, што ће умногоме допринети решавању проблема загађености ваздуха у нашем граду.

„Проблем квалитета ваздуха је глобални проблем и наша заједничка брига. Сходно томе, градско руководство не бежи од проблема, већ се труди да предузима мере које ће обезбедити квалитетнији ваздух у нашем граду.
Много новца смо уложили у последње три године, од реконструкције котла у градској „Топлани“, преласка са мазута на компримовани гас, преко проширења топловодне мреже и прикључења јавних установа, Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива. Урађена је контејнерска гасна котларница на компримовани гас у Сувоборској улици за потребе грејања Друге основне школе, обданишта, Интернационалног студија ”Трнавац”, Поште и две стамбене зграде.

Град Ваљево је добио 25.158.000 динара за замену и реконструкцију котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“, у оквиру конкурса које је спровело Министарство заштите животне средине. Ово је још један у низу корака које је градско руководство, уз подршку Владе Србије, предузело на решавању проблема аерозагађења у Ваљеву, али и унапређењу живота свих грађана Ваљева. Захвални смо Министарству за заштиту животне средине и министарки Ирени Вујовић, што нам помажу да спроводимо много важних пројеката који се односе на смањење загађења ваздуха у нашем граду. Нама је значајно да угасимо све котларнице које користе фосилна горива и да пређемо на еколошки прихватљиве енергенте.
Такође, угашене су котларнице на мазут у обданишту и школи у Новом насељу.

Важно је да што више грађана буде упознато са чињеницом да дајемо бесплатне прикључке и подстанице и потребно је да се пријави што већи број људи. У наредном периоду ћемо урадити трећу контејнерску котларницу у Брђанима и тиме повезати ОШ „Милован Глишић“ и вртић.

Проблем индивидуалних ложишта решавамо и кроз субвенције за енергетску ефикасност. До сада је субвенционисано око 600 домаћинстава, улагано је у шест основних школа и четири стамбене зграде. Ове године смо добили највише средстава од Министарства заштите животне средине. Наиме, у циљу реализације пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора, Министарство је издвојило 50 милиона динара, док је из буџета града Ваљева издвојено 12,5 милиона динара и ускоро ће бити објављен конкурс.

Близу смо реализације пројекта да гас дође до Ваљева, сада имамо и закључак Владе Републике Србије да се гасовод продужи до градске „Топлане“ и „Крушика“. Сувишно је причати колико је важно што гас долази у Ваљево, што смо први приоритет Владе Републике Србије и што ће „Крушик“, као један од највећих индивидуалних загађивача користити еколошки прихватљив енергент у будућности.
Много градова у Србији мучи овај проблем. Ми смо се одлучили за решавање проблема великих котларница и добили смо огромну финансијску подршку. Настављамо даље, а све са циљем да значајно смањимо загађење ваздуха у Ваљеву”, поручио је градоначелник Гојковић.