Мноштво верника присуствовало је литургији и величанственој свечаности која је уприличена у манастиру Ћелије, а у част јубилеја Преподобног Оца Јустина – 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију.

Литургију је служио Патријарх српски г. Порфирије, уз саслуживање Високопреосвећеног Митрополита берлинског и немачког Руске Заграничне Цркве г. Марка, Преосвећене Господе Епископа врањског Пахомија, шумадијског Јована, браничевског Игнатија, рашко- призренског Теодосија, тимочког Илариона, нишког Арсенија, осечкопољског и барањског Херувима, шабачког Јеротеја, ремезијанског Стефана, топличког Петра и домаћина, Епископа ваљевског г. Исихија, као и свештеника и свештеномонаха из више епархија. Богослужење су појањем улепшали Хор свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића.

„У најтежа времена за наш народ, он (Отац Јустин) је благовестио и истовремено распет био. Не на силу, иако је био прогањан од сила овог света, него изнутра, добровољно је распео свој ум, своје срце, своју вољу на крсту Христовом да би у њему заживео Христос и кроз њега проговорила благовест о спасењу у Христу. У најтежа тамна и мрачна времена са овог места текле су реке благе вести о Христу Спаситељу и напојиле сваки педаљ наше земље. Нахраниле многе душе у нашем народу, који је тумарао по беспућима. На овом месту сабирали су се многи и проналазили Христа. Зато, браћо и сестре, семе са овог места је проклијало и даје благодатне плодове“, казао је Патријарх Порфирије.

Литургији у манастиру Ћелије присуствовали су градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, представници Војске Србије, Полицијске управе, културних установа, предузећа и бројни верни народ.

Приликом освећења славског жита и колача, на крају Свете Литургије, Патријарх Порфирије је истакао да је Отац Јустин смерница и путоказ нашем народу и честитао празник. Молитвена свечаност је крунисана доделом Ордена Преподобног Оца Јустина Патријарху Порфирију. Признање које се додељује за црквену просвету, културу и мисију, поглавару Српске Православне Цркве је уручио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије.

Орден Преподобног Оца Јустина установљен је 2019. године. На свечаности приликом освећења заветног храма, 22. септембра 2019.године,блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин овим признањем одликовао је блаженопочивше Патријарха српског Иринија, Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија, аутора пројекта храма почившег архитекту Предрага Ристића, као и Епископа бачког г. Иринеја и Митрополита берлинског г. Марка.

Прослава јубилеја Преподобног Оца Јустина заокружена је Свечаном академијом у Омни центру у Ваљеву. У уметничком делу програма учествовали су Камерни хор „Емануил“, под диригентском палицом Вање Урошевић, Хор „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада под управом ђакона др Владимира Антића и јереј Игор Илић, који је присутнима приближио расуђивања Оца Јустина о духу његовог времена, уоквирена у истоименој беседи, још актуелнијој у данашњем времену.

„Где је благо ваше, онде ће бити и срце ваше“, речи су Господње, чије испуњење видимо у данашњем дану, у коме славимо послушност Пресвете Богородице, која је прихватила вољу Божју и своје срце определила за Небеско царство. Нас Србе за Царство Божје определио је Свети Сава, Свети Владика Николај, а у новије време нико као Преподобни Отац Јустин Ћелијски. Ми Срби смо благословени што имамо више таквих јеванђеља, која су нас очувала у тешким временима искушења и претећих пропасти. Довољно је поменути просветитељство Светог Саве, катихизацију Владике Николаја и огњену веру Оца Јустина, која је у времену најтежих и најмрачнијих периода у којима је наш народ живео, као благодатна вода потекла из манастира Ћелија у потоцима и напојила сваки педаљ наше земље, наше отаџбине и где год Срби живе. Где год је та река потекла, она је давала и даје многоструке духовне плодове. И поред искушења мрачног доба у којем је живео Отац Јустин, али и искушења, недоумица, смутњи и ултиматума нашег времена и свега што нас као народ кроз читаву историју попут усуда онеспокојава, радост јеванђеља неугасиво сија у свету који у злу лежи. Зато, засигурно има наде за нас и сад у будућности“, поручио је Патријарх Порфирије.