Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић, обишла је данас два нова вртића у Ваљеву, „Мали принц“ и „Палчица“.

Поред Ане Брнабић, вртиће су обишли и министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и градоначелник Ваљева Лазар Гoјковић са сарадницима.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић рекао је данас приликом отварања два нова вртића у Ваљеву, „Палчица“ и „Мали принц“, да је решен проблем листа чекања за упис у вртиће у овом граду, који је трајао деценијама.

„Велика ми је част да данас отворимо и обиђемо два нова вртића у нашем граду. Све ово што радимо, све што градимо, путеви који се отварају, има смисла само ако има довољно људи да то и користе.
Ова два вртића која ће бити за око 500 малишана су потврда да у Ваљеву има деце и да су она дефинитивно највећи разлог зашто све ово и радимо. Срећан сам што смо успели да реконструкцијом старе школе „Милован Глишић“, коју смо финансирали средствима из буџета града Ваљева и пренаменом тог објекта у два вртића, решимо велики, деценијски проблем листе чекања за пријем деце и дефицит места у ПУ „Милица Ножица“. Велику захвалност дугујемо Фондацији Новак Ђоковић, која је комплетно опремила 22 просторије у којој ће боравити деца.

Једино што могу да кажем да сам поносан на чињеницу да у нашем граду више неће имати породице која неће имати где да остави своју децу док су на послу. То је наш велики успех и користим прилику да се захвалим свима на стрпљењу и разумевању, јер није било лако свих ових година живети у неизвесности где оставити своје дете. Сада више тај проблем Ваљево неће имати“, поручио је градоначелник Гојковић.

Ану Брнабић дочекала су деца и васпитачи. Она је добила уверења да су овде примењени најсавременији стандарди, најсавременија опрема.

„Драго ми је што је формално Ваљево прва локална самоуправа коју сам посетила као председница Народне скупштине Републике Србије и драго ми је што је управо поводом отварања два нова вртића. Мислим да је то једна од најлепших ствари које као Република Србија у једном тиму, са председником Републике Србије Александром Вучићем, Владом Републике Србије и Народном Скупштином можемо да радимо. Када погледате резултат нашег заједничког рада у последњих 11 година, ултимативно је најважнији резултат да смо успели да стопу фертилитета са 1,43 посто 2012. године подигнемо на 1,6 посто, колико је 2023. износила и поставили смо амбициозан задатак да до 2027. године подигнемо стопу укупног фертилитета на 1,7.

Такође, драго ми је што је Ваљеву потребно више вртића. Овим решавате проблем листа чекања за упис у вртиће, али с обзиром на то да смо ми прошле године захваљујући огромном труду председника Александра Вучића и читаве Владе Републике Србије и Народне Скупштине која има велику улогу у свему томе усвајањем закона, отворили три велике инвестиције, тиме направили услове за останак људи у Ваљеву, за долазак више људи у Ваљево, за рађање деце, стварање породица, за бољи живот у Ваљеву и бољу будућност, верујем да ће бити потребе за новим вртића, што је најлепша ствар коју можемо да радимо.
Важно је рећи да је новац за опремање донирала Фондација Новак Ђоковић, реч је о преко 18 милиона динара. Свака част“, казала је Брнабић.

Брнабић се дотакла и Геронтолошког центра у Ваљеву, те напоменула да је данас у центру финална комисија како би проверила да ли су сви услови испуњени.

„Невероватно је шта смо све урадили у Ваљеву. Надам се да ће ускоро бити издата употребна дозвола за Геронтолошки центар, у њега смо уложили 10 милиона евра. Остаје још да се уради Општа болница, спортска дворана, да се заврши брза саобраћајница. Много посла је пред нама“, закључила је Брнабић.

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић је обилазећи два нова вртића разговарала и са децом, након чега су малишани Предшколске установе „Милица Ножица“ гостима приредили културно-уметнички програм.

Подсећамо да ће се у првом објекту „Мали принц“ реализовати целодневни програм и имаће девет група са 200 уписане деце. Површина објекта износи 1.106,99 м2 и поседује приватну кухињу. И у другом објекту „Палчица“ ће се реализовати целодневни програм, имаће 13 група и 270 уписане деце. Површина објекта износи 1.709.52 м2 и поседује приватну кухињу.