Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти код споменика кнезу Сими Марковићу у Великом Борку, поводом обележавања 218. годишњице оснивања Правитељствујушчег совјета српског.

Говорећи о историјским чињеницама тог периода и тог важног догађајa у изградњи независне српске државе, Селаковић је рекао да je Совјет био везан за двојицу људи од којих је један дошао из Српске православне цркве Прота Матеја Ненадовић, а други из реда правне науке Божидар Грујовић.

„Када је Србину пошло за руком да обнови српску државу, када је овде у Великом Борку формирала своју прву Владу, на чело те Владе Србија је довела свештеника Проту Матеју Ненадовића“, нагласио је Селаковић.

Након полагања венаца и одавања почасти у Великом Борку, министар Селаковић је посетио Бранковину, где је заједно са представницима Војске и града Ваљева положио венац на гроб Проте Матеје Ненадовића у порти Цркве Светих Арханђела у Бранковини.

Правитељствујушчи совјет српски, први орган извршне власти у устаничкој Србији и претеча савремене Владе Републике Србије, основан је 27. августа 1805. године у кући кнеза Симе Марковића у селу Велики Борак код Барајева. Оснивање Совјета био је један од најзначајнијих потеза устаничких првака предвођених Карађорђем, а све са циљем постепене успоставе органа извршне власти у држави у настајању. 

Иако је деловао свега неколико година, Правитељствујушчи совјет српски представљао је, поред скупштине устаничких првака, први стални орган власти, чиме је устаничка Србија кренула путем обнове државности након вишевековне отоманске владавине.