„Искрено сам одушевљена, нисам ни знала док ми дете није пренело, заиста све похвале за организаторе. Порука за другу децу која би желела да иду на бесплатно зимовање је да уче, да буду вредни, да иду на такмичења, да се труде и као што видите, могу бити награђени за своје успехе. Моје дете годинама из математике иде на такмичење, прошле године је била на републичком такмичењу из српског језика, ишла је и на такмичења из географије, историје, хемије и она баш воли такмичења и труди се, а ево видимо да се сваки труд исплати“, казала је Милица Рашић, мајка чије ће дете зимовати о трошку града Ваљева на Дивчибарама.

Град Ваљево је и ове године у оквиру Локалног плана акције за децу омогућио зимовање за педесеторо ученика који су постигли изузетне резултате у школовању и на такмичењима окружног и републичког нивоа.

„По други пут град Ваљево преко Локалног плана акције за децу организује бесплатно зимовање за најбоље ученике од шестог до осмог разреда свих седам ваљевских основних школа. То су ученици који су освојили награде на републичким и окружним такмичењима из разних области. Према критеријумима које смо послали школама, директори су изабрали најбоље ученике који остварују право на основу тих критеријума и ево данас смо ту да их испратимо на нашу најлепшу планину Дивчибаре.

Што се тиче саме организације, ове године је хотел на Дивчибарама обезбеђен непосредно у близини мале стазе, то је хотел „Пепа“ и град Ваљево се потрудио да свим ученицима обезбеди бесплатну ски школу, тако да њих на Дивчибарама очекују инструктори са комплетном опремом. Ми само можемо да им пожелимо лепо дружење и доста снега, а према информацијама које имамо из РХМЗ-а, сутра увече се очекују снежне падавине на Дивчибарама, што је добра вест за малишане и верујем да ће они имати прилику да за седам дана колико ће боравити на планини савладају основну обуку скијања, а град Ваљево и ове године и сигуран сам да ће и наредних година посебну пажњу посветити најбољим ученицима нашег града, јер они су наша будућност, али ово је и додатна мотивација за њих да у наредним годинама остваре још боље резултате и да се боре за што боље успехе“, нагласио је Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу.

За ову програмску активност Локалног плана aкције за децу, град Ваљево је издвојио милион и 800 хиљада динара, плус трошкови издавања ски опреме и инструктора, што је организовано преко Установе за физичку културу „Валис“.

„Као што сам већ нагласио, желели смо да хотел буде близу стазе, да се деца после школице скијања и зимских спортова брзо врате у хотел, јер морамо водити рачуна како се не би прехладили. Оно што смо такође договорили са људима који ће им пружити обуку скијања, јесте да ће мала ски стаза поред хотела „Пепа“ бити затворана свакога дана од 16 часова за све остале посетиоце, тако да ће бити сами на стази. Биће довољно инструктора и поделиће их по групама, тако да ће заиста имати прилику да се лепо друже и уживају. Такође, организовани су аниматори како у хотелу, тако и ван хотела, имаће слободне активности, дружење, јер то су најбољи ученици у нашем граду и они заслужују овакву пажњу од руководства града“, поручио је Рстић.

Једна од педесеторо деце која ће бесплатно отићи на зимовање је и Бланка Мрдак. Она иде у Прву основну школу, седми је разред и одличан је ђак. Одушевљена je што иде на Дивчибаре, верује да ће доста нових другара упознати и веома се радује школици скијања.