Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, заједно са сарадницима, протеклог викенда је угостио делегацију из Јесенице, коју је предводио жупан Петер Бохинец.

Сарадњу су и овај пут иницирали припадници ватрогасних јединица два града – ваљевског Добровољног ватрогасног друштва који предводи Влада Миливојевић и служби цивилне заштите и ватрогасаца Јесенице.

Представници оба града су се сложили да је отворена могућност за сарадњу у разним областима, а привредна, економска и културна сарадња биле су главне теме ове посете. Говорило се и о другим могућностима унапређења односа Јесенице и Ваљева.

Подсетимо, Ваљево је било збратимљено после Другог светског рата са градовима Јесенице, Задар, Јајце,  Кардељево (данашње Плоче), Копар, Метковић, Никшић, Прилеп и Ситард. Са распадом некадашње СФРЈ деведесетих година, та пријатељства међу градовима су се постепено гасила.

Међутим, долазак делегације Јесенице 2022. године у оквиру Тешњарских вечери, као и једнодневни обилазак Ваљева током протеклог викенда, очигледан је доказ поновног успостављања сарадње и пријатељских односа између ова два града.