Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић потписао је са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем, уговор о додели бесповратних средстава за реализацију пројекта у Ваљеву у оквиру програма „LIID“.

Реч је о програму развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања јединица локалне самоуправе који заједнички реализују Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Француска развојна агенција и Светска банка, а у оквиру кога ће у наредних пет година бити додељено укупно 270 милиона евра јединицама локалних самоуправа.

Након потписивања уговора у Влади Србије, Весић је рекао да је „LIID“ пројекат који на можда најбољи начин утиче на комфор живота грађана.

“Има пуно пројеката који су и већи и вреднији у смислу новца, али не постоји ниједан пројекат који као овај на прави начин омогућава да се побољша квалитет живота људи у локалним заједницама и да на тај начин дамо допринос да свако место у Србији постане боље место за живот људи”, рекао је Весић.

Навео је да је пројекат „LIID“ значајан зато што ће се реализовати у свакој локалној заједници, што значи да ће бенефите тог пројекта осетити грађанке и грађани у свих 145 локалних заједница у нашој земљи.

“Веома је важно што на овај начин у локалним заједницама промовишемо урбану мобилност, бициклистичке стазe, за шта се често дешава да локалне заједнице немају довољно средстава, због чега је важно да грађани на овај начин осете да улажемо у општине у којима живе”, рекао је Весић.

Позвао је локалне заједнице које још увек нису доставиле пројекте да то учине како би ушли у процедуру и добили средства.

“Са партнерима из Светске банке и Француске агенције за развој трудимо се да процедура буде максимално брза и да одобримо нова средства за нове пројекте како би пројекат “LIID“ био завршен и пре него што је планирано, а то је 2028. година”, рекао је Весић и додао да је сигуран да ће пројекат бити реализован пре тога, те да ће то бити добар разлог да се настави са таквим пројектима.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић захвалио је ресорном Министарству, Светској банци, Француској развојној агенцији и целом тиму који ради на пројекту „LIID“ и истакао да је Ваљево добило 2.139.000 евра.

„Част ми је што је град Ваљево један од првих потписника уговора у оквиру „LIID“ пројекта, који се односи на унапређење локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа.
У оквиру пројекта планирано је да урадимо комплетну реконструкцију Сувоборске улице, једне од најважнијих и најпрометнијих улица у нашем граду, која је у јако лошем стању и захтева реконструкцију, тако да је сада на нама да што пре спроведемо процедуре и почнемо радове“, нагласио је Гојковић.