Град Ваљево, већ пету годину за редом, организује одлазак деце са сеоског подручја на море. Ове године ће педесеторо деце из сеоских школа, узраста од 4. до 7. разреда боравити у Чању од 16. до 24. јуна, у хотелу са четири звездице, уз обезбеђен пун пансион, превоз, надзор учитеља, инструктора пливања и лекара.

Тим поводом је синоћ организован родитељски састанак и потписивање сагласности код нотара, што такође финансира Град Ваљево.

 „Реч је о деци из сеоских школа узраста од 4. до 7. разреда . Предлог које дете одлази на море и испуњава услове дали су искључиво директори самих школа. Деца ће боравити у месту Чањ у хотелу са 4 звездице који је удаљен 250 метара од плаже. Полазак је 16. увече и пансион траје до 24, јуна . Деца ће бити смештена у условима пуног пансиона. Ово је већ добро позната локација и проверена јер смо децу до сада четири пута слали у Чањ, а само једном су то били Бечићи. Малишане увек шаљемо на Црногорско приморје. На овом састанку нам је циљ да се родитељи упознају и са учитељима који ће пратити децу, а ту су и деца како би се између себе упознала. Ту је и нотар за оверу сагласности, а све трошкове администрације сноси Град Ваљево“, рекла је заменица начелника Градске управе и секретар Локалног акционог плана за децу Бранка Росић.

Услов за одабир деце је да долазе ис социјално и материјално слабијих породица и да никада нису били на мору, тако да ће и овогодишње летовање сасвим сигурно, остати у памћењу малишана који су одабрани. Један од њих је и Павле Ковачевић из Белошевца, који је ученик издвојеног одељења четвртог разреда ОШ „Владика Николај Велимировић“.

„Први пут идем на море и веома се радујем. Доста деце знам која иду, па ће нам бити добро дружење и биће са мном још један мој друг из школе, али и доста друге деце коју знам“, рекао је Павле Ковачевић.

Локални акциони план за децу града Ваљева, поред организовања одласка деце на море, реализује и доста других активности. У јуну креће школа пливања за 180-оро деце првог разреда градских школа, која ће проћи обуку пливања на базенима у Петници.

„Први пут ће град Ваљево набавити уџбенике за ученике од 1. до 4. разреда и за градске и за сеоске школе и јавна набавка се завршава 6. јула. Такође, на крају године смо поделили пакетиће за децу из социјално и материјално угрожених породица и децу која су била на болничком лечењу пред дочек Нове године. Трудимо се да повећамо активност у оквиру Локалног акционог плана за децу и да под‌једнако буду заступљена деца и из села и из града. Буџет ЛАПА је 42.950.000 динара, од чега је вредност набавке уџбеника 35 милиона динара“, истакла је Бранка Росић.