Уз подршку Министарства заштите животне средине, град Ваљево је на прагу решавања вишедеценијског проблема аерозагађења у Ваљеву.

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и заменик градоначелника Ваљева Немања Петровић, данас су у Београду потписали уговоре који предвиђају набавку, замену, реконструкцију и санацију котларница за грејање у 2024. години, као и реализацију пројекта смањења загађења ваздуха у Србији пореклом из индивидуалних извора у 2024. години.

Град Ваљево је од Министарства заштите животне средине добио укупно 85 милиона динара за два пројекта. У циљу реализације пројекта смањења загађења ваздуха у Србији пореклом из индивидуалних извора, Министарство је издвојило 50 милиона динара, док је из буџета града Ваљева издвојено 12,5 милиона динара. За реализацију другог пројекта који предвиђа набавку, замену, реконструкцију и санацију котларница за грејање у 2024. години, Министарство је издвојило 35 милиона динара, што са 15 милиона динара из буџета града Ваљева, чини укупно 50 милиона динара.

Уговори су потписани за доделу укупно 700 милиона динара за пројекте замене котлова у топланама и јавним установама, подршку замени индивидуалних ложишта и уклањања дивљих депонија.

„Од свих локалних самоуправа које ће на основу уговора добити подршку државе, тражила сам да почну са радовима што пре, јер су ови конкурси од великог значаја за бољи квалитет ваздуха и квалитет живота грађана“, нагласила је министарка Ирена Вујовић.