Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” добитник је Изузетне Вукове награде за 2023. годину. Вукову награду додељује Културно-просветна заједница за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору.

Директорки Матичне библиотеке Виолети Милошевић награда је уручена на традиционалној свечаности у Председништву Србије.
У образложењу жирија се наводи да је Матична библиотека у Ваљеву награђена Изузетном Вуковом наградом као једна од установа са најдужим трајањем у Србији, основаној пре 155 година и да је по свом програму постала узор другим библиотекама у Србији.

”Стављајући књигу и читање у први план, она је сваком кориснику омогућила да библиотеку доживљава као свој дом и место где може потражити одговор за сваку своју упитаност. Постала је тако ослонац за сваког Ваљевца. Књижни фонд библиотеке се редовно обнавља, а број читалаца се стално увећава“, наводи се између осталог у образложењу жирија.

На традиционалној свечаности поводом уручења 60. Вукове награде државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић истакао је да та награда, једна од најзначајнијих у области културе и образовања у нашем народу, већ шест деценија даје снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности.

Према његовим речима, окосница читавог живота Вука Караџића била је просветитељски рад на ширењу писмености, културе и образовања и стога награда која носи његово име има посебну тежину и значај, не само за културну заједницу, већ и друштво у целини.

„Чувајући сећање на реформатора српског језика и ћириличног писма, на јединствену личност која је записивањем усменог стваралаштва сачувала народну књижевност и представила је Европи, Вукова награда је за њене добитнике у исто време велика част и још већи мотив да следе пут великана наше историје. Тај пут није био омеђен и прекривен искључиво шароликим пољима науке и културе, већ и делима истинског патриоте који је своју земљу и свој народ представљао на начин који и данас завређује дубоко поштовање“, указао је Ивановић.

О наградама је одлучивао жири у саставу: Живорад Ајдачић, Зоран Гутовић, др Урош Дојчиновић, др Предраг Марковић, Бора Дугић, Селимир Радуловић, др Елизабета Ристановић и сликар Радован Трнавац Мића. Жиријем је председавао др Дарко Танасковић.