Канцеларија за младе из Ваљева учествовала је у програму „Перспектива младих у руралним срединама“. Програм је спровела Немачка развојна сарадња (ГИЗ), уз подршку Националне академије за јавну управу и Министарства туризма и омладине.

„Канцеларија за младе већ две године ради на пројекту „Перспектива за младе у руралним срединама“ и сарађује са ГИЗ-ом. Обуци је имало прилику да присуствује четворо младих из Канцеларије за младе. Такође, били су ту и представници локалне самоуправе и наравно сви они су на крају обуке која је трајала од јуна до септембра, добили заслужене сертификате, а град Ваљево је од ГИЗ- а добило захвалницу“, нагласила је Ивана Петарић из Канцеларије за младе Ваљево.

У склопу овог пројекта, млади су имали прилику да дискутују о неколико тема или да изаберу оне које их највише интересују. Тачније, у склопу програма било је шест модела, а сваки модел је носио одређену тему: омладинска политика, стратегије за младе, израда Локалног акционог плана, модели за унапређење запошљавања младих, планирање и програмирање руралног развоја јавне политике у области пољопривредног развоја и улога јединице локалне самоуправе у области ИПАРД-а.

„Захваљујући овом пројекту могу рећи да смо направили озбиљан помак у нашој јединици локалне самоуправе, а то је да смо формирали Савет младих. Могу вам рећи да је то један од најбитнијих помака, јер до сада Савет за младе није функционисао и није постојао на нивоу града. Сам Савет за младе ће одлучивати о плану и програму рада Канцеларије за маде града Ваљева. Наредних дана имамо и формирање радне групе, јер кроз овај пројекат смо добили и могућност менторства, које ће води професор Бранко Љубоја, заједно са радном групом у јединици локалне самоуправе, која ће бити задужена за израду стратегије или израду Локалног акционог плана за младе, у зависности од тога шта Савет за младе изабере.

Оно што смо успели да кроз овај пројекат остваримо, а то је да ћемо заједно са представницима града Ваљева, представницима ГИЗ–а и Министарства туризма и омладине, отворити Омладински простор за младе у селу Брезовице код Ваљева“, рекла је Петарић.

Томислав Станковић, волонтер Канцеларије за младе Ваљево је такође учествовао у програму „Перспектива за младе у руралним срединама“. Објаснио је колико је њему значило похађање овог програма, али и шта то за њега лично представља.

„Учествовао сам у две области: планирању и програмирању руралног развоја и јавне политике и улога локалне самоуправе у области ИПАРД- а. Оно што могу да кажем јесте да је ово нешто ново за мене и за све остале младе, да је јако лепо искуство, доста разних обука смо имали и са много људи смо сарађивали. Јако лепо смо почели ову сарадњу пре неколико месеци и сигурно ћемо је наставити. Сматрам да ми млади можемо доста тога да променимо, побољшамо и помогнемо младима на селу“, закључио је Станковић.