Манифестација “Михољски сусрети села”, под покровитељством Министарства за бригу о селу и подршку града Ваљева, одржана је данас на стадиону ФК „Полет“ у Попучкама.

Присутнима се најпре обратио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

“Част ми је да вас у име града Ваљева и у своје име поздравим на овогодишњим “Михољским сусретима села”. Село и пољопривреда су показали да су стуб опстанка нашег краја, али и  читаве Србије. Драго ми је што се последњих година показало да приче о томе колико нам је важно село и пољопривредни произвођачи, прерастају у дела. То кажем због тога што град Ваљево последњих година улаже доста у побољшање услова живота на селу, али такође издваја и велики новац за директне субвенције за пољопривреднике. Попучке и овај крај су прави показатељ како заједничким радом унапређујемо ваљевска села. Желим вам пуно здравља, успеха и лепо данашње дружење”, поручио је градоначелник Гојковић.

Данашњој манифестацији присуствовао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, који је поручио колико су ови сусрети важни и шта они омогућавају.

“Михољски сусрети села” су замишљени као сусрети који омогућавају да се људи сретну, али и такмиче. Овде у Колубарском округу смо свој на своме. Када то кажем, мислим да Ваљево није на крају света, а још мање мимо света. Подсетићу вас, поготову ове млађе, Ваљево је некада било центар света. Овде је био Прота Матеја Ненадовић, Илија Бирчанин, у Бранковини је стасала и Десанка Максимовић. Ту недавно се преселио у вечност и Љуба Поповић. Поштовани пријатељи, у овај Колубарски округ уложено је готово милион евра, а оно што је важно за вас да знате, нарочито за младе, усељено је 17 кућа. Истовремено, у четири општине овог Округа стигли су мини бусеви, који имају задатак да превозе сеоско становништво из једног села у друго. Тај превоз је бесплатан и биће на корист и оним најстаријима и најмлађима. При крају мог обраћања, мој велики пријатељ Љубивоје Ршумовић је имао обичај да каже да док је села и сељака, Србија ће бити јака. Када говоримо о селима, сељацима и градовима Србије, да вам кажем једно моје размишљање. Највећи проблем у свему не чине нам грађани српских села, него сељаци српских градова. Према томе, на нама је да те сељаке српских градова вратимо бар речима и мислима у места одакле су потекли. Вама поштовани пријатељи желим здравље, благостање, срећу са својим породицама, а учесницима ове манифестације срећно такмичење”, казао је Кркобабић.

Гости фестивала имали су прилику данас да се опробају у спремању гулаша и јела по избору, народном вишебоју, кафанским играма, турниру у малом фудбалу.

За најмлађе је организовано  дружење са мађионичарем и маскенбал, а победници у свим дисциплинама добили су вредне награде.

У културно-уметничком програму учествовао је Дом културе “Извор” и КУД “Младост” из Пецке.

“Михољски сусрети села” су пројекат Министарства за бригу о селу Републике Србије који се у сарадњи са градовима и општинама широм Србије реализује у циљу неговања културе, традиције и унапређења друштвеног живота у селима. Учешће у оргнизацији манифестације ове године је узело 95 локалних самоуправа међу којима је и град Ваљево, уз чију су подршку мештани Попучака организовали овај догађај.