Свечану литију поводом славе града Београда данас ће предводити кивот Оца Јустина. Мошти Оца Јустина свечано су јуче уз пратњу црквених великодостојника и верника, испраћене из манастира Ћелије и Ваљева.

Прошле године на челу славске литије у Београду, поводом крсне славе града Београда – Спасовдана, биле су мошти Светог Владике Николаја, док ће ове године вернике и свештенство предводити кивот Оца Јустина, а повод су између осталог и три јубилеја : 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију.

Из манастира Ћелије, кивот са моштима Оца Јустина испратили су игуманија мати Гликерија и старешина манастира Лелић игуман Георгије. У порти Храма Покрова Пресвете Богородице, са великом молитвеном радошћу, мошти Оца Јустина дочекали су Њихова Преосвештенства Епископи ваљевски г. Исихије, шабачки г. Јеротеј и изабрани британско – ирски (некадашњи јегарски) г. Нектарије, бројно свештенство и верни народ, као и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, начелник Колубарског округа Виктор Мићић, представници Војске Србије, Полицијске управе и јавних установа.

У молитвеној поворци, мошти Оца Јустина пренете су до Храма Васкрсења Христовог, где му је одслужен акатист. 

Владика Исихије је навео да је ово први пут да је Ава Јустин благоизволео да из „својих Ћелија изађе у свет“ и оде тамо где му безбожнички режим за земаљског живота није дозвољавао да се са својим народом виђа, служи Свете Литургије и проповеда. У срцу храма, који је срце Епархије ваљевске, Ава Јустин креће да благослови свој народ, све православне хришћане који му се моле.

„Свети Ава (Јустин) данас походи свој град, своје Ваљево, а потом се упућује у Београд да тамо освети и благосиља верни род наш. Не само оне који верују, већ и оне који су спутани на најстрашнији начин, сатанском обманом, оне које је Ава уз свог самислиоца Достојевског толико добро и проницљиво описивао и лечио. Да освети све оне који се налазе у нашем главном граду и околини, јер само благодат Божја која делује кроз светитеље може да нас исцели. Само она може да нас врати са урвина на које смо залутали. Свети Ава данас креће ка Врачару, ка Храму Светог Саве, кога је читав живот прослављао и његово Светосавље обнављао у роду нашем“, речи су Владике Исихија.