О намени простора на месту старе НИС-ове пумпе и улепшавању центра Ваљева, говорио је данас на конференцији за новинаре градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Према његовим речима, овај простор ће у наредном периоду постати ново лице Ваљева, нови центар са подземном гаражом и са новим градским тргом.

“У овом тренутку, ми преговарамо са Министарством привреде, јер је идеја да то све урадимо кроз јавно-приватно партнерство. Постоје градови у Србији који су подземне гараже решавали на тај начин. Мислим да је у Ваљеву паркирање у центру велики проблем и поред тога што смо у претходном периоду сређивали паркинге и површине у стамбеним и блоковским насељима. Сада је неопходно да урадимо нешто велико, а сматрам да је подземна гаража управо то, јер ће она у центру града решити проблем паркирања”, поручио је градоначелник Гојковић.

С обзиром на то да је идеја да се уради подземна гаража, градоначелник је нагласио да се отворио простор да се направи и велики трг, који ће додатно улепшати центар града.

“ Имате прилику да видите како наш предлог концептуалног решења изгледа, а у наредном периоду улазимо у све везано за јавно-приватно партнерство. Већ сада припремамо потребну документацију, након чега иду сви кораци који су потребни за пројектно-техничку документацију и наравно после тога следи изградња свега овога што сам данас испричао”, казао је Гојковић.

У овом тренутку, оквирно би подземна гаража требала да има две етаже, са најмање 250 паркинг места, најавио је између осталог градоначелник Гојковић.

“Постоји радна група на нивоу града, консултоваћемо све стручне људе и укључити их да нам дају што више предлога и решења. Свакако сматрам да то сутра треба да буде простор који ће спојити Тешњар, Храм и наравно централни део града – Дом културе, Гимназију и све остале установе.

Причали смо 2020. године о завршетку Геронтолошког центра, о почетку изградње брзе саобраћајнице, вртићима, о томе да ћемо се бавити решавањем проблема аерозагађења, новим инвеститорима и мислим да је то пет крупних разлога да верујемо и у ову причу”, закључио је градоначелник Гојковић.