Свечаном академијом у Музичкој школи “Живорад Грбић” и уручењем награда најуспешнијим појединцима и колективима за 2023. годину, обележен је 20. март – Дан града Ваљева.

Свечана академија је отпочела химном „Боже правде“, коју су извеле Анастасија Радовановић и Марија Малиџан, ученице СМШ “Живорад Грбић”.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је потом поздравио добитнике награда и многобројне госте, међу којима су и председници бројних општина и градова из Колубарског и Мачванског округа, као и високе званице из Града.

“Данас обележавамо 20. март, Дан града Ваљева, који симболизује почетак развоја нашег града од неразвијене турске касабе, у модеран град.

Лепота Ваљева и ваљевске околине, разноликост и богатство којим располажемо на природном, духовном и људском нивоу, уверавају нас да не живимо у обичном граду, већ у граду који оправдано може понети епитет центра галаксије.

Самим тим је и обавеза свих нас који радимо у служби града и грађана Ваљева још већа и значајнија. Уз подршку Државе остварујемо вишедеценијске снове и успехе. Брза саобраћајница, изградња обилазнице око Ваљева, нова Индустријска зона, велике фабрике које су отворене, мноштво вредних ваљевских привредника, скори почетак рада Геронтолошког центра, извесни долазак гасовода у Ваљево, само су неки од успеха које смо постигли последњих година. Све ово је у служби људи, а нарочито деце, која су нам најважнија, а то доказује и скори почетак рада  нова два вртића, који ће моћи да прими 500 деце и запослиће 107 људи.

Данас, поводом Дана града Ваљева, окупили смо се овде да прославимо успех и да честитамо онима који  су својим знањем и умећем оставили траг у животима људи  и у животу Ваљева.

У име грађана Ваљева и у своје име, честитам свим добитницима награду града Ваљева, која је признање за све што су урадили за наш град и који прослављају име Ваљева у пословима којима се баве. А свим грађанима Ваљева честитам Дан града”, поручио је градоначелник Гојковић.

У програму су учествовали Мешовити хор СМШ “Живорад Грбић”, под диригентском палицом Милице Степановић Баба-Милкић, уз подршку професорке Милене Урошевић и Димитрија Михаиловића, доајен српског глумишта Иван Томашевић Жућа, гудачки оркестар “Феникс” и етномузиколошка секција ваљевске музичке школе.

Годишњу награду града Ваљева у области привреде добило је ваљевско предузеће „Урбан техникс“, за пољопривреду награђен је Александар Станаревић, за област образовања и васпитања награда је додељена Пољопривредној школи са домом ученика „Ваљево“ и Иванки Томић, професорки математике, за стваралаштво и постигнуће ученика и студената награђена је Софија Мићевић, ученица Ваљевске гимназије и Музичке школе.

Др Мира Вуковић добитница је награде Ваљева за област наука, иновација и проналазаштво, за област урбанизам и архитектура награђен је Пројектни биро ГПД „Кеј“, за област медицина и брига о здрављу награђена је др Рада Суботић.

За област социјална заштита и хуманитарни рад добитници награде су Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске и припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона МУП-а у Ваљеву – Бора Стојановић, Немања Малетић, Дарко Живчић и Ненад Ненадовић. За област хуманист награђен је професор др Милан А. Недељковић и постхумно Катарина Чочовић.

Глумци Милица Јаневски и Небојша Миловановић, добитници су награде за област уметност и култура, док је за област спорт награђен Милан Марковић, атлетичар.

Добитници специјалне награде града Ваљева су за животно дело Милош Ковачевић, постхумно и за афирмацију Града Бранко Ковачевић.