Конференција пројекта „Заједно за школу без насиља: Пружи подршку, не прилику за насиље“, под називом „Утицај вршњачког насиља на здравље младих – заједно на путу стварања безбедне средине за младе“, реализована је у свечаној сали Ваљевске гимназије.

Пројекат реализује Центар за едукацију, инклузију и развој заједнице УСПОН, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.

Конференција је окупила велики број младих из основних и средњих школа, наставнике, педагоге, психологе, просветне саветнике, директоре школа и родитеља ученика.

Конференцију је отворио Никола Савић, мастер наставник Здравствене неге, докторанд превентивне медицине, координатор пројекта, наглашавајући значај заједничког деловања система образовања и васпитања, здравственог и социјалног система, у превенцији вршњачког насиља.

Проф. др сци. мед. Ивана Симић Вукомановић, доктор медицинских наука, одржала је интерактивно предавање о значају превенције негативног утицаја вршњачког насиља на психичко, физичко и социјално здравље младе особе.

Дипломирани педагог Ива Јевтић, говорила је о педагошким интервенцијама у превенцији вршњачког насиља и пружила је практичне савете младима, како да реагују у кризним ситуацијама, али и на који начин да их спрече.

У панел дискусији, предавачи су у сарадњи са представником Министарства просвете Школске управе Ваљево, просветним саветником Дражаном Милосављевићем и мастер дефектологом Саром Плочић, запосленом у Центру за социјални рад „Колубара“ у Ваљеву, извели закључке о значају мултидисциплинарног и мултисекторског приступа у превенцији свих нивоа насиља медју младима, као и значају Платформе „Чувам те“ у савременом превентивном раду.

У завршном делу конференције, представници установа образовања и васпитања, као и партнерске институције, добили су захвалнице за учешће и подршку пројекту.

Превентивне едукације, у првој фази пројекта, на тему безбедне школске климе и превенције вршњачког насиља, реализовали су наставник Никола Савић и педагог Ива Јевтић.

Едукацијама је присуствовало више од 270 ученика основних школа и 200 ученика средњих школа. Све основне и средње школе у граду Ваљеву, узеле су учешће у пројектним активностима, што је још један од показатеља успешности пројекта, усмереног на веома важну тему за развој деце.